Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Arbetsmiljö

Arbetsro är lösningen inte symbolhandlingar

Publicerad: 21 januari 2014, 14:45

”Det sämsta vi kan göra just nu som svar på det tågkaos som råder är att börja med symbolhandlingar som att börja sparka folk i ledningen. Ge Trafikverket arbetsro. Situationen kräver långsiktighet, mod och större politisk enighet.” Det säger Lars Redtzer, ansvarig för infrastrukturfrågor på Sveriges Byggindustrier.


Lars Redtzer efterlyser is i magen hos både allmänhet och beslutande politiker i alla läger.

– Framför allt behövs modet att vara långsiktig. Det finns en stark koncensus att järnvägsnätet är som själva blodomloppet i samhället. När det är problem på den nivån, när problemen är så till den milda grad komplexa som dagens, får vi lägga undan våra mindre åsiktskillnader och ta itu med grundproblemen.

I ett valår som i år kan det vara särskilt lockande att komma med utspel av partipolitisk karaktär. Lars Redtzer menar att just järnvägsfrågan i stället måste vara partiförenande. De långa genomförandetiderna för nya projekt och kring de prioriteringar som måste göras för att få ordning på underhållet kräver en kraftsamling.

– Vi behöver en infrastrukturberedning med deltagande av alla partier. Pengar som sätts in i systemet ska inte kunna ifrågasättas eller försvinna när besluten väl är fattade. Alla måste sluta upp och under mycket lång tid.

Lars Redtzer exemplifierar med hur det praktiska underhållsarbetet i dag trängs tillbaka av den allt tätare person- och godstrafiken på banorna.

– Trycket från transporterna är sådant att även det nödvändigaste underhållet måste utföras under kanske tre timmar. Runt Stockholm kan det handla om en kvart.

Lars Redtzer tycker att trafikstörningarna är ett omfattande nationalekonomiskt slöseri av stora mått.

– Gods som inte kommer i tid bromsar industrin. Detsamma gäller när människor inte kommer till jobben. Frågan har vuxit till en av de största utmaningarna för svenska staten i dag, säger Lars Redtzer.

Staffan Åkerlund

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.