Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Arbetsmiljö

Asbest fortfarande hot mot byggjobbare

Publicerad: 3 oktober 2008, 11:10

Man måste inte ha jobbat på en asbestfabrik för att få mesoteliom, den speciella form av cancer som nästan bara orsakas av asbestfibrer. Det räcker med att ha jobbat felaktigt med asbest. Det framgår av tre olika vetenskapliga artiklar, rapporterar Sveriges Radios Vetenskapsradion.


Alla svenska asbestfabriker las ner på 1970-talet. Men flera hundra svenska dör fortfarande varje år av asbestrelaterad cancer. Idag är det byggjobbare och hemmafixare som är i farozonen.

Ungefär 400 000 ton asbest som finns fortfarande inbyggd i hus byggda från 1950-talet fram till 1975. Materialet rivs ofta bort utan de plastskynken, fläktar och skyddskläder som krävs, enligt Arbetsmiljöverket och fackförbundet Byggnads.

Gunnar Hillerdal, forskare på Karolinska sjukhuset, tycker nu sig se ett ökande antal fall av mesoteliom hos folk som inte jobbat på asbestfabrik. Den troliga förklaringen är de felaktiga rivningarna, anser han.

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.