Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Arbetsmiljö

Asbest fortsätter skörda offer

Publicerad: 6 mars 2008, 13:44

Drygt 25 år efter att asbest förbjöds i Sverige fortsätter människor att insjukna och avlida i mesoteliom - lungsäckscancer som anses bero enbart på asbest. Enligt en undersökning från IVL kan det bero på valet av saneringsmetod, otillräckliga andningsskydd, och oseriösa entreprenörer.


När asbest totalförbjöds 1982 väntades en successiv nedgång i antalet mesoteliomfall. Så har inte skett utan fortfarande insjuknar mer än 100 personer varje år i den dödliga sjukdomen. Flera av dem som blir sjuka idag började sitt arbetsliv långt efter asbestförbudet. De har alltså sannolikt utsatts för asbest vid rivning, ombyggnad eller renovering, tror IVL:s Bengt Christensson.

Han drar slutsatserna efter att ha genomfört en utvärdering av våtsanering som alternativ till torrsanering av asbest. Undersökningen som initierats av LO och finansierats Afa Trygghetsförsäkringar visar att:

Torr sanering av porös asbestisolering (utförs i Sverige) medför mycket högre fiberhalter innanför det inkapslade utrymmet än om man sanerar vått, vilket man gör i de flesta större länder i Europa.
Halterna i saneringszonen i Sverige är så höga att det inte kan uteslutas att asbestsanerare riskerar att få lungsäckscancer (mesoteliom) trots att de har andningsskydd.

Enligt Bengt Christensson visar erfarenheter från England dessutom att även godkända andningsskydd ofta ger ett betydligt sämre skydd än vad tillverkarna uppger. Det medför att asbestsanerare och andra som tror sig vara skyddade av sina andningsskydd i praktiken inte alltid är det.

MARIANNE SILÉN

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.