Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag04.08.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Arbetsmiljö

Asbest stoppade Skanskabygge

Publicerad: 6 Mars 2008, 13:43


AV TOMAS ÄNGSHAMMAR

Ett bygge i Mariestad har fått avbrytas sedan asbestdamm från gamla mattor rivits upp. Skanska bygger om det så kallade Torghuset som till våren ska invigas som nytt kommunhus.

- När man hade rivit ut några kvadratmeter av mattan var det någon som blev misstänksam och tog prover. De visade att det var asbest och arbetet stoppades direkt, säger arbetsmiljöinspektör Leif Svantesson.

Skanskas informationsansvarige för Region Väst, Jonas Fogde, beklagar det inträffade.

- Det här ska ju inte kunna hända. Anledningen får vi utreda men någonstans har det brustit.

Totalt ett 20-tal personer, varav hälften Skanskaanställda, har varit utsatta för asbesten. De har fått hjälp bland annat med samtal med en asbestexpert och alla mår enligt Jonas Fogde bra.

Det är oklart vilket efterspel händelsen kommer att få.

- Jag kommer att skicka en rapport till vår jurist i Göteborg som sedan tar ställning till om vi ska lämna ärendet vidare till åklagare, säger Leif Svantesson.

Fastigheten, som är byggd i början av 70-talet, ägs av kommunala Mariehus Fastigheter som därmed har det lagstadgade ansvaret för att upprätta en arbetsmiljöplan. Det ansvaret hade man sedan överlåtit på Skanska.

- Vi tar på oss ansvaret så till vida att vi alltid har ansvar för vår personal. Själva skuldfrågan vill dock inte uttala oss om innan den utretts, säger Jonas Fogde.

Redaktionen

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.