Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Arbetsmiljö

"Bara fantasin sätter gränserna för ID06"

Publicerad: 10 juni 2010, 11:24

I framtiden kommer en rad tekniska funktioner kunna kopplas till ID06-kortet. Byggindustrin lät Jesper Borrild, IBM, och Kenneth Johansson, Infobric, redogöra för utvecklingsmöjligheterna.


— Startskottet för den smarta byggarbetsplatsen har gått. Vi är bara i början, säger Kenneth Johansson.

Syftet med ID06 är att motverka svartarbete i byggbranschen. I dag har 8 000 företag anslutit sig och 160 000 anställda bär ID06-kortet. Nu vill en del företag ta ett steg vidare. RFID-tekniken, som ID06 bygger på, gör att det finns en oändlig rad möjligheter att koppla ihop det med andra informationssystem, till exempel Bim.

— Bara fantasin sätter gränserna för vad du kan göra. I och med detta kommer resurserna att kunna styras mycket bättre i byggbranschen, säger Jesper Borrild på IBM.

IBM och Infobric (tidigare Safetool) har nyligen inlett ett samarbete kring RFID och informationssystem för byggbranschen. Infobric är en av flera ackrediterade leverantörer av ID06 som finns i Sverige i dag. Företagets vd, Kenneth Johansson, är övertygad om att många manuella rutiner kommer att försvinna i takt med att tekniken utvecklas.

— Som det är nu läggs mycket tid på alltifrån manuella närvaroliggare till att leta efter utrustning. Att få en bättre överblick direkt på din datorskärm när något behöver kontrolleras gör att du spar mycket tid, säger han.

Genom RFID-tekniken får företagen inte bara kontroll över att det är behöriga personer och underentrenörer som rör sig på byggarbetsplatsen. Genom RFID-märkning av byggmaterial kommer det även att bli möjligt att veta exakt hur mycket som finns i lager och vad som behöver köpas in.

— Verktyg och maskiner kan förses med en RFID-tagg som kommunicerar med en internetbaserad tjänst. På datorskärmen går då att se exakt i vilken container en maskin befinner sig, säger Kenneth Johansson.

Behörighet kan ges till vissa maskiner, exempelvis liftar, eller låsta utrymmen. Användandet av en tryckluftsborr kan till exempel begränsas till en halvtimme för att undvika att en anställd får skador av för långvarig användning. Hittills har många byggprojekt levt ett relativt självständigt liv, mycket baserat på den kompetens som finns till hands för stunden. Genom att systematiskt samla information kan byggbolagen istället standardisera sättet de arbetar på.

— I dag är det platscheferna som har ett stort ansvar för att allt i byggprocessen fungerar. Genom att samla information från många arbetsplatser inom ett företag går det att hitta förbättringar i processerna och underlätta beslutsfattandet för platscheferna, säger Kenneth Johansson.

Bankerna har jobbat med denna typ av resursoptimering i femton år, retailbranschen i fem år, enligt Jesper Borrild. Nu har turen kommit till byggsektorn. När större företag börjar ställa krav på att deras underentreprenörer har ID06-kort kommer ytterligare ett steg tas mot att fler ansluter sig. Likaså när beställare, försäkringsbolag, med flera kräver ID06 av sina kunder. Den verkliga skillnaden kommer dock att bli när företagen inser att det går att koppla samman många av sina stödsystem, exempelvis it-system och kalkylprogram, tror Jesper Borrild.

— Det finns två skäl till att företag satsar på ny teknik. Det ena är lagkrav, det andra att det optimerar vinst, säger Jesper Borrild. Genom att samköra information från byggarbetsplatsen finns stora vinster att hämta.
Lägre kostnader kommer att leda till ökad spridning.

— Om bara några år kommer RFID-tekniken ha blivit mycket billigare. Genom nanoteknik kommer det till exempel att gå att trycka RFID-taggar på allt byggmaterial. Den typen av märkning är mycket billigare än den som görs i dag, säger Jesper Borrild.

RFID-tekniken är i dag beprövad och finns på många platser i samhället. En av anledningarna till att den inte börjat användas i byggbranschen ännu har varit att produkterna inte varit anpassade till förhållandena på byggarbetsplatserna.

— Det tog flera år att ta fram stryktåliga produkter för byggarbetsplatser. All teknik finns, den är inte high-tech. Den har bara inte varit anpassad för köld, hetta och andra förhållanden på ett bygge. Men det börjar komma nu, säger Kenneth Johansson.

Det mest spännande för tillfället tycker Kenneth Johansson händer på energisidan.

— Genom att använda inpasseringssystem med ID06-kortet som nyckel går det att behovsstyra energiförbrukningen, något som inte varit så vanligt på byggarbetsplatserna hittills, säger han.


LÄS FLER ARTIKLAR OM ID-06 OCH RFID-TEKNIKEN I BYGGINDUSTRIN NR 20, 2010.

Johanna Åfreds

Reporter

johanna@byggindustrin.se

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.