Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Arbetsmiljö

Bemanningsanställda behöver bättre arbetsmiljö

Publicerad: 8 november 2013, 10:28

Under veckan nåddes vi av ytterligare oroväckande rapportering från Arbetsmiljöverket gällande bemanningsanställdas arbetsmiljö. Vi på Expandera Mera vädjar till Bemanningsföretagen, Sveriges Byggindustrier (BI) och Byggnads för framtagande av auktorisation för bemanningsföretag i byggbranschen.


Ett problem som Arbetsmiljöverket lyft fram i sin rapportering är att kompetens gällande arbetsmiljö saknas i bemanningsföretagens säljorganisation. Vi på Byggbemanningsföretaget ExpanderaMera ser mycket allvarligt på frågan och har under det senaste året gjort en intensiv satsning på arbetsmiljö där vi tillsammans med våra kunder diskuterat arbetsmiljö och särskilda situationer vid inhyrning av personal. För att komma till rätta med situationen behövs ett nära samarbete mellan bemanningsföretag och inhyrande företag.

Arbetsmiljöverket belyser vidare att det kan vara känsligt för en bemanningsanställd att påtala att man inte har behörighet för en arbetsuppgift eller att man saknar kunskap om hur arbetet ska utföras. För ExpanderaMera är det mycket viktigt att våra anställda flaggar för riskmoment. Vi uppmanar vid arbetsmiljöintroduktionen alla anställda att inte utföra moment de saknar behörighet och kunskap för samt att de återrapportera till oss om en arbetsplats upplevs som osäker eller farlig. Om vi märker att våra anställda upprepade gånger larmar och situationen på ett företag utan att åtgärder görs leder det till att vi inte längre kommer hyra ut personal till det företaget. De anställdas säkerhet går alltid i första rummet.

De stora byggföretagen är duktiga på arbetsmiljö, problemet finns ofta hos nya och mindre aktörer som saknar rutiner och kompetens. I dessa situationer blir bemanningsföretagets kompetens avgörande för de anställdas arbetssituation. Det är i dessa situationer som ett okunnigt bemanningsföretag skapar väldigt stora problem. Vi menar att en lösning är att branschorganisationen Bemanningsföretagen skärper sina krav för auktorisering av bemanningsföretag inom bygg och andra riskfyllda miljöer. Eftersom många av bemanningsföretagens rekryterare saknar kunskap om arbetsmiljön i byggbranschen anser vi att auktoriseringen av bemanningsföretag bör göras gemensamt med Sveriges Byggindustrier och Byggnads, där branschkunskapen finns.

Jessica Löfström, VD och grundare av byggbemanningsföretaget Expandera Mera

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.