Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Arbetsmiljö

Betongbolag anklagas för att ha utnyttjat utländska arbetare – stäms på miljonbelopp

Publicerad: 25 augusti 2020, 12:30

Genrebild.

Foto: Mostphotos

Fackförbundet Byggnads anklagar företaget Formbetong i Katrineholm för att ha utnyttjat utländska arbetare och stämmer företaget på 25 miljoner kronor, rapporterar SVT.


Ämnen i artikeln:

Byggnadsbetong

Betongbolaget anklagas av Byggnads för att ha betalat får låg lön till de utländska arbetare man anställt för sin produktion. Enligt fackets beräkningar har det om uteblivna betalningar i mångmiljonklassen, rapporterar SVT.

Byggnads har riktat en stämning mot Formbetong på 25 miljoner kronor och hävdar att företaget har brutit mot kollektivtavtalet på sju olika punkter. Fallet ska nu avgöras i Arbetsdomstolen. Under tisdagen möttes parterna i en muntlig förberedelse för att gå igenom målet och besluta om tid för huvudförhandling och när parterna ska lämna sin bevisföring bland annat.

Läs även: Kraftig ökning av utländsk arbetskraft

Formbetong uppger till SVT att man betalat löner och ersättningar i enlighet med hur de uppfattat överenskommelsen med Byggnads samt att de har vidtagit åtgärder vid de tillfällen då anställda arbetat fler timmar än vad kollektivavtalet tillåtit.

Tidningen Lag & Avtal skriver att Formbetongs utländska arbetare i huvudsak har arbetat i Grums, men även i Hallstahammar, Sandviken och Halmstad.

Formbetong är baserat i Katrineholm.

Byggnads i Arbetsdomstolen

Fackförbundet Byggnads förekommer i fyra pågående mål i Arbetsdomstolen, varav tre avser stämningar som fackförbundet har gjort. Dessa stämningar gäller alla kollektivavtalsbrott.
I det fjärde målet är det en byggnadsfirma som har stämt Byggnads i Skåne och Mälardalen för olovlig stridsåtgärd.

 

Andreas Jennische

Nyhetschef

andreas.jennische@byggindustrin.se

Ämnen i artikeln:

Byggnadsbetong

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.