Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Arbetsmiljö

BI initierar gemensam satsning på säkerhet

Publicerad: 18 april 2012, 07:24

Arbetsplatsolyckorna i byggbranschen minskar, trivseln på arbetsplatserna är hög och sjukfrånvaron är låg. Trots det startar Sveriges Byggindustrier (BI) ett branschgemensamt program, ”En säker arbetsplats.” – Säkerheten har blivit klart bättre de senaste åren. Men fortfarande har vi ungefär 3 000 olyckor per år i branschen, inklusive ett tiotal dödsolyckor. Det är givetvis oacceptabelt, säger Björn Samuelson, arbetsmiljöansvarig på BI.


Verksamhetsprogrammet ”En säker arbetsplats” har haft sitt avstamp. I tisdags arrangerades ett första seminarium i Stockholm med ett 90-tal deltagare.

– Det här är startsignalen för satsningen att skapa säkra arbetsplatser i byggbranschen och vi vill ha hela sektorn med oss, sa Ola Månsson, vd på Sveriges Byggindustrier (BI).

Programmet är initierat av BI.

– Vi ska inte stirra oss blinda på enskilda byggarbetsplatser och projekt, utan se till hela kedjan av aktörer inom byggprocessen. När det gäller olycksstatistiken för branschen så har vi sett en positiv trend de senaste åren, men det finns mycket kvar att göra. Tittar vi oss omkring i världen så upptäcker rätt snart att vi i Sverige inte är bäst på det här området, sa BI:s ordförande Tomas Carlsson.

Ledande människor från sektorn olika hörn var på plats på Storgatan i Stockholm för att vädra olika perspektiv i frågan – Hans Tilly (Byggnads), Lars Bergqvist (Byggcheferna), Björn Samuelson (BI) och Charlotte Gottschalk Dieden (Arbetsmiljöverket, men som snart byter jobb till BI där hon ska leda satsningen ”En säker arbetsplats”).

Skanskas Kjell Klasa, biträdande projektchef på NKS-projektet i Stockholm berättade om den brittiska branschsatsningen på säkerhet – något av en framgångssaga.

– Sverige har mycket att lära av de brittiska byggarna när det gäller säkerhet. För tio år sedan gick de 23 största brittiska byggarna samman i vad man kallade Major Construction Group. De hade tröttnat på branschens låga status och anseende och dess alarmerande olycksstatistik. De bestämde sig för att antalet olyckor på byggarbetsplatserna skulle kapas 10 procent per år. De lyckades, sa Kjell Klasa.

Branschen slog ihop sina resurser, tog fram ett gemensamt utbildningsprogram, enades om vissa specifika krav vid upphandling av underentreprenörer och började använda gemensamma blanketter för skaderapportering.

– På sätt och vis tvingades de mindre byggföretagen anpassa sig efter storbolagen säkerhetsstandard. Jag tror en central förklaring till framgångarna är att britterna valde att vara öppna och delade erfarenheter mellan sig.

Charlotte Gottschalk Dieden lämnar som nämnts snart Arbetsmiljöverket för ett nytt jobb på BI där hon ska leda verksamhetsprogrammet ”En säker arbetsplats”. Hon har särskilt följt och granskat byggbranschen under de senaste åren. De prioriterade områdena för Arbetsmiljöverket när det gäller byggarbetsplatser är fall- och rasrisker, tunga lyft, kemiska hälsorisker och belastningsskador.

– Medvetenheten har ökat, men fortfarande har jag känslan att det går lite trögt. Storbolagen har börjat prioritera säkerhet, men erfarenheterna verkar spridas dåligt. Hur är bilden hos de mindre byggföretagen? Det återstår mycket att göra för att förbättra säkerheten i branschen, sa Charlotte Gottschalk Dieden.

Per Hindersson

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.