Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Arbetsmiljö

BI och Byggnads: "Säkerheten blir lidande"

Publicerad: 7 juni 2017, 07:49

Säkerheten blir lidande när fler saknar kollektivavtal. Det skriver Sveriges Byggindustrier och Byggnads i ett gemensamt debattinlägg.


”Går man till jobbet ska man också komma hem”. Det slår Mats Åkerlind, tf vd för Sveriges Byggindustrier, och Johan Lindholm, ordförande i Byggnads, fast i debattartikeln i Arbetet.

De två representanterna för arbetsmarknadens parter menar att det ökande byggandet i kombination med att färre företag väljer att teckna kollektivavtal är problematiskt.

”Det är oroväckande eftersom samma krav på ordning och reda inte ställs på de oorganiserade företagen som på de företag som har kollektivavtal”, skriver artikelförfattarna och berättar att de befarar att den nedåtgående trenden i arbetsplatsolyckor kommer att brytas om inte fler företag börjar teckna kollektivavtal.

”Bara vart tredje byggbolag omfattas idag av ett kollektivavtal och knappt 40 procent av byggnadsarbetarna är inte med i facket. Det gör att mycket av de bostäder som nu byggs kommer till med hjälp av oorganiserade byggföretag och byggnadsarbetare”, avslutar de.

Anders Siljevall, anders@byggindustrin.se

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.