Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Arbetsmiljö

BI önskar ökad tydlighet om anställningar

Publicerad: 31 januari 2013, 08:27

Sveriges Byggindustrier, BI, har i veckan utväxlat avtalsyrkanden med tjänstemannafacken Ledarna, Sveriges Ingenjörer och Unionen.


Från BI:s sida yrkas i första hand en förändring av avtalen i de delar som avser tidsbegränsade anställningsformer, inklusive provanställning.

– Vi skulle vilja att kollektivavtalen stämmer överens med Lagen om Anställningsskydd. Genom detta skulle man vinna en ökad tydlighet om vad som gäller för tidsbegränsade anställningar, säger Åke Johnson, avtalsansvarig för tjänstemannaavtalen.

Utöver detta vill BI också träffa ett så kallat processlöneavtal med Sveriges Ingenjörer. Ett sådant avtal innebär att det inte finns några förutbestämda lönenivåer i avtalet och det ger mer frihet för arbetsgivare och medarbetare att komma överens om lön.

– Ett motsvarande avtal vill vi i närtid också försöka bli överens om med Unionen, säger Åke Johnson.

BI vill också tillsammans med de fackliga parterna göra en redaktionell översyn av allmänna anställningsvillkor.

– Vi ser positivt på dagens möte med de fackliga parterna och förväntar oss givande diskussioner framöver, avslutar Åke Johnson.

Redaktionen

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.