Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Arbetsmiljö

Brandförsvaret kritiseras efter höghusbrand i London

Publicerad: 29 oktober 2019, 09:22

En utredning om räddningsinsatsen vid katastrofbranden i höghuset Grenfell Tower i London där 72 människor omkom är mycket kritisk till brandförsvaret.


Det är brittiska medier som publicerar uppgifter ur den första utredningen om räddningsinsatsen vid katastrofbranden, rapporterar Sveriges radio. Kritiken mot Londons brandförsvar är inte nådig i utredningen. Insatsen kallas för ett ”institutionellt misslyckande” och utredarna menar att många människors liv hade kunnat räddas om brandkåren varit bättre förberedd.

Läs även: Katastrofbranden i London – höghuset nyrenoverat

Ett avgörande felbeslut i räddningsinsatsen var att ordern om evakuering dröjde i cirka två timmar. Redan en halvtimme efter att branden upptäckts var spridningen så stor att en evakuering skulle ha inletts.

Det täck- och isoleringsmaterial som använts för husets väggar när det renoverades ska ha varit en orsak till att branden spred sig så snabbt.

Den brittiska tidningen The Daily Telegraph som varit först med att rapportera om den 1000 sidor långa utredningen skriver att hård kritik riktas även mot Dany Cotton, chefen för Londons brandförsvar. Hon anses ha varit ”häpnadsväckande okänslig” när hon i vittnesmål om händelsen sagt att hon inte önskar att hon gjort något annorlunda i räddningsinsatsen.

Läs även: "Brister märks inte förrän det är skarpt läge"

En kommande andra del av utredningen ska beskriva täckmaterialets betydelse för branden mer ingående.

Relaterade artiklar

Katastrofbranden i London – höghuset nyrenoverat

Londonbranden – brandskydd stod tillbaka för isolering

800 lägenheter evakueras efter Londonbranden

Byggande miljömärks trots brandfarliga material

Hade en liknande brand kunnat ske här?

Grenfell Tower-branden kan upprepas i Sverige

Andreas Jennische

Nyhetschef

andreas.jennische@byggindustrin.se

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.