Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Arbetsmiljö

Brister hos Peab i Örebro

Publicerad: 5 april 2019, 11:51

Arbetsmiljöverket har genomfört en inspektion av Peab i Örebro. De såg flera brister i arbetsmiljön och kräver bland annat att Peab förbättrar rutinerna kring sina skyddsronder.


Det var den 26 mars som Arbetsmiljöverket besökte Peabs arbetsplatser vid Österport, Gasklockan och Hagmarksgatan i Örebro. De genomförde en inspektion av arbetsmiljön och uppdagade tre brister.

En brist rör skyddsrondernas innehåll. Enligt Arbetsmiljöverket kom det i samband med inspektionen fram att vissa av rutorna i skyddsrondsprotokollet kryssats i utan att någon kontroll genomförts. “Det finns risk att skyddsronden blir en fylleriövning i stället för en ordentlig genomgång” skriver Arbetsmiljöverket i sitt protokoll.

En annan brist som uppdagades i samband med inspektionen var att flera personer, både inhyrd personal, underentreprenörer och en utsättare, hade felaktig personlig fallutrustning. Den tredje bristen rörde riskbedömningar. Arbetsmiljöverket upptäckte bland annat att en underentreprenör som arbetade på bygget vid Österport i Örebro saknade en riskbedömning om kvarts samtidigt som det pågick omfattande arbeten med cementblandning. En av underentreprenörens medarbetare berättade för Arbetsmiljöverkets inspektörer att han brukar dra upp sin halsduk när han fyller på cementprodukten, trots att han tilldelats personligt andningsskydd.

Nu kräver Arbetsmiljöverket att Peab åtgärdar bristerna senast den 12 april, annars riskerar Peab föreläggande eller förbud.

Elin Bennewitz

Reporter

elin@byggindustrin.se

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.