Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Arbetsmiljö

Brister i arbetsmiljö hos stort byggföretag

Publicerad: 7 februari 2019, 10:16

Totalt uppdagade arbetsmiljöverket fyra brister i samband med att de inspekterade Veidekkes arbetsmiljöarbete.

Foto: Veidekke

När Arbetsmiljöverket inspekterade Veidekke Entreprenad i Göteborg uppdagade de flera brister i det systematiska arbetsmiljöarbetet. Om inte bristerna är åtgärdade innan Arbetsmiljöverket kommer på återbesök riskerar Veidekke föreläggande och förbud.


Arbetsmiljöverket har genomfört en inspektion av Veidekke Entreprenad i Göteborg. I samband med inspektionen besökte verket två av Veidekkes byggarbetsplatser i Göteborg, den ena vid Hills väg i Mölndal och den andra vid Myternas väg i Älvängen.

Besöken genomfördes den 16 november 2018 och den 14 januari 2019. I samband med inspektionen uppdagades ett antal brister i arbetsmiljöarbetet. Arbetsmiljöverket kräver nu att Veidekke åtgärdar bristerna och har planerat ett återbesök till den 8 april. Om bristerna inte är åtgärdade då riskerar Veidekke föreläggande eller förbud.

Totalt uppdagade arbetsmiljöverket fyra brister. En brist är att det är otydligt vem som ansvarar för de olika delarna av det systematiska arbetsmiljöarbetet. Enligt Arbetsmiljöverket finns det bland annat en risk att vissa delar av arbetsmiljöarbetet inte utförs.

En annan brist som Arbetsmiljöverket uppdagade är att Veidekke inte kunde redogöra för sina mål för den organisatoriska och sociala arbetsmiljön, och därmed riskerar att inte motverka kränkande särbehandling eller ohälsosam arbetsbelastning.

Den tredje bristen är att Veidekke inte för anteckningar om övertid och mertid för anställda som förhandlat bort sin rätt till övertidsersättning. De riskerar därför att missa signaler på ohälsosam arbetsbelastning, enligt Arbetsmiljöverket.

Den fjärde bristen är att Veidekke saknar tydliga rutiner som beskriver hur det systematiska arbetsmiljöarbetet ska gå till. Det gäller till exempel rutiner för hur och när undersökningar av arbetsmiljön ska göras, samt hur riskbedömningar ska göras.

Elin Bennewitz

Reporter

elin@byggindustrin.se

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.