Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Arbetsmiljö

Buller och inomhusmiljö två sorgebarn

Publicerad: 6 mars 2008, 13:44

Inomhusmiljö och buller är fortfarande två stora problemområden. Nu pekar allt på att miljökvalitetsmålet God bebyggd miljö inte kommer att uppfyllas.


God bebyggd miljö är ett av 16 nationella miljökvalitetsmål. Där står bland annat att "städer, tätorter och annan bebyggd miljö skall utgöra en god och hälsosam livsmiljö". När de specifika målen granskades för fyra år sedan trodde man att det fanns en chans att de skulle nås år 2020. En ny utvärdering visar att denna förhoppning inte gäller längre.

- Det gäller framförallt de mål som handlar om människors hälsa, till exempel buller och god inomhusmiljö. Men vi pekar också på att bebyggelsens kulturvärden inte skyddas i tillräcklig omfattning, säger Sofie Adolfsson Jörby på Boverket.

Något av det mest negativa i utvecklingen är att vägtransporterna ökar vilket ger negativa effekter på luftkvalité och buller. Dessutom produceras mer avfall per person än någonsin. Till det positiva räknas däremot att mindre avfall deponeras, att fler bostäder åtgärdas mot buller och radon och att energianvändningen i bostads- och servicesektorn minskar.

En samlad utvärdering av samtliga miljökvalitetsmål kommer att överlämnas från Miljömålsrådet till regeringen i vår. Den kommer sedan att vara underlag för miljöpropositionen 2009.

Johanna Åfreds

Reporter

johanna@byggindustrin.se

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.