Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Arbetsmiljö

"Bygg är sämre än andra på säkerhet"

Publicerad: 6 april 2011, 07:38

Arbetsmiljöverket startar riksomfattande jakt på riskabla arbetsplatser.


Jakten på kortsiktiga vinster leder till onödiga olyckor i byggbranschen. Det säger Jan Swedberg biträdande tillsynsdirektör på Arbetsmiljöverket, AV.

Han leder den riksomfattande insats på tillsyn inom byggsektorn som AV nu inleder.

Under åren 2006-2010 inträffade totalt 67 dödsolyckor i byggbranschen. Det betyder drygt en dödsolycka per månad.

– Det är oacceptabelt, säger Jan Swedberg.

Under samma period anmäldes 19 000 arbetssjukdomar och arbetsolyckor, hälften av dem medförde lång sjukfrånvaro.

Talen ska ställas jämföras med att omkring 290 000 personer arbetade inom byggsektorn 2009.

– Det är möjligt att dödsolyckorna har minskat om man räknar per 1 000 personer i branschen. Men bristerna är fortfarande stora och dessutom vet vi inte hur stora mörkertalen är när det gäller olyckor i allmänhet. Många olyckor kommer aldrig in i statistiken, säger Jan Swedberg.

Är byggbranschen sämre än andra när det gäller säkerhet?
– Ja, bygg är fortfarande en av de mest riskutsatta branscherna och det är samma brister som återkommer år efter år, säger Jan Swedberg.

Han anser att de största byggföretagen har gjort stora framsteg, de har i dag ofta både kompetens och organisation för att arbeta med säkerhet. Men han säger att bland mindre företag kalkylerar man fortfarande ofta med dålig säkerhet. Och de stora företagens framsteg blir mindre värda när allt mer arbete utförs av mindre underentreprenörer.

– Att sätta upp en ställning vid ett hus kostar kanske 40 000-50 000 kronor. Beställaren väljer lägsta budet och då vinner den byggare som struntar i ställningen. Det är byggtider och ekonomi som styr.

Men samtidigt finns det mycket att vinna, rent ekonomiskt, på att ha en ordnad och säker arbetsplats, eller hur?
– Självklart, men när konkurrensen är hård tänker man kortsiktigt. När det är lågkonjunktur tycker man att man inte har rådd att tänka på säkerhet och när det är högkonjunktur har man inte tid.

När Arbetsmiljöverket under 2010 besökte 320 små och medelstora byggföretag saknade fler än hälften fungerande arbetsmiljöarbete. Kunskaper om riskbedömning saknades.

Som ett första steg i AV:s tillsyn ska omkring 1 400 mindre byggföretag med upp till 20 anställda granskas. Fokus ligger på hur företagen bedömer och åtgärdar allvarliga risker på byggarbetsplatserna.

Särskilt prioriterade arbetsmiljöproblem som ska kontrolleras är:
• Arbete som kan medföra belastningsskador.
• Fall- och rasrisker.
• Damm, asbest och andra kemiska hälsorisker.
• Montering av tunga byggelement.

Ingrid Gallagher - ingrid@byggindustrin.com

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.