Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Arbetsmiljö

Bygg sämst på att åtgärda arbetsmiljöproblem

Publicerad: 7 oktober 2010, 13:22

Många företag hoppas att det går bra ändå, enligt Arbetsmiljöverket.


Murare, betongarbetare och målare hör till dem som har flest problem som leder till frånvaro från jobbet. Det framgick då Arbetsmiljöverket under det senaste året lät SCB intervjua 19 000 yrkesverksamma inom olika branscher.

Undersökningen visar också att arbetsgivare inom byggverksamhet är sämst på att vidta åtgärder för att förhindra att de anställdas besvär ska förvärras.

– Byggprojekt är tillfälliga. Investeringar som görs i arbetsmiljön tas ofta inte med till nästa projekt, förklarar Jan Swedberg, biträdande tillsynsdirektör inom bygg på Arbetsmiljöverket.

Nästan var fjärde manlig målare och murare samt var femte betongarbetare uppger besvär till följd av påfrestande arbetsställningar.

Personer med arbetaryrken har ont i kroppen i högre grad än tjänstemän. För tjänstemännen är besvär orsakade av stress och psykisk påfrestning vanligast.

Jan Swedberg på Arbetsmiljöverket berättar att han regelbundet kontaktas av företag som känner att de blivit överkörda i upphandlingar där de velat ta ansvar för arbetsmiljö och säkerhet. Lägsta budet vinner ofta.

– Att lägga några hundratusen på säkerhet kan göra att ett företag förlorar en upphandling. Många företag nonchalerar arbetsmiljön och hoppas att det ska gå vägen ändå.

Inom samtliga branscher är den vanligaste orsaken till besvär bland män påfrestande arbetsställningar. Stress är den näst vanligaste orsaken hos män. Bland kvinnor är stress och andra psykiska påfrestningar vanligaste orsaken till besvär relaterade till jobbet.

– Inom byggsektorn är det främst byggledarna som lider av stress. Platscheferna har det ofta jättejobbigt, säger Jan Swedberg.

Men allt är inte mörker. I ett längre perspektiv har besvären minskat sedan 2003. Minskningen har varit störst för fysiska problem medan antalet som fått besvär av psykiska påfrestningar är mer konstant.

Fler kvinnor än män
Sammanlagt 870 000 svenskar uppskattas ha haft besvär orsakade av jobbet det senaste året. Av kvinnorna uppskattas 23 procent ha haft besvär och bland männen är andelen 17. För nära en tredjedel har besvären lett till frånvaro från arbetet.

Johanna Åfreds

Reporter

johanna@byggindustrin.se

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.