Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Arbetsmiljö

Byggare ignorerar risker

Publicerad: 17 februari 2012, 13:27

Staffan Moberg på Svensk Försäkring varnar för byggande nära stränder. Det kan bli omöjligt att få försäkring i vissa lägen.


Kommuner och byggare ignorerar risken för översvämningar till följd av de kommande klimatförändringarna. Hus byggs nära stränder, trots att man vet att risken för översvämningar ökar.

Nu varnar försäkringsbranschen för konsekvenserna.

– Vi känner oro. Det händer att kommunpolitiker kör över tekniker som varnar för översvämningsrisken, säger Staffan Moberg, jurist på branschorganisationen Svensk Försäkring.

I dag betalar försäkringsbolagen stora summor i ersättning för vattenskador orsakade trasiga diskmaskiner och läckande rörledningar, till exempel.

Naturskador, som översvämningar orsakade av häftigt eller långvarigt regnande, är för närvarande ett mycket mindre, men växande, problem.

Nu förändras klimatet. Men inte sällan tänker kommunpolitiker kortsiktigt för att kunna locka köpstarka hushåll som betalar bra för att bo strandnära och som är goda skattebetalare.

– Det finns politiker som säger att ”det blir i alla fall inga problem under min mandatperiod”. Men bostadshus ska stå i många årtionden och i dag vet vi att vi kommer att se fler perioder med långvarigt regnande och fler skyfall om 30–40 år, säger Staffan Moberg.

Han tillägger:
– Vi har bara sett början på klimatförändringarna.

Staffan Moberg ser inte framför sig att försäkringspremierna för till exempel bostäder kommer att höjas generellt.

Men han säger att man kan tänka sig att försäkringsbolagen i framtiden pekar ut stadsdelar eller fastigheter som drabbas av översvämning var och vartannat år. Det kan leda till högre premier eller till att försäkringsbolagen i de husen eller stadsdelarna tar bort försäkringsskyddet mot översvämningar som orsakas av naturskador.

Fastighetsägare kan bli stående med dyra lån och fastigheter som rasar i värde.

– Försäkringsbolagen vill inte hamna i ett läge där de tvingas göra undantag på grund av översvämningsrisker, säger Staffan Moberg.

Han vill att landets kommuner inventerar sin bostadsbebyggelse och identifierar bostäder på olämplig mark, så att man kan sätta in förebyggande åtgärder.

I vissa fall har man redan börjat bygga strandnära flerbostadshus med den nedersta bostadsvåningen högre upp, för att klara översvämningar.

– Det är inte någon bra lösning. Vid en översvämning tvingas människor vada in i sina bostäder. Det kan bli elskador och om det blir minusgrader uppstår stora sprickskador. I ett värsta scenario måste bostadsområden med tusentals boende evakueras under långa perioder när husen repareras.

RÅD FÖR ATT STOPPA VATTENSKADOR
Husen måste byggas tillräckligt högt över vattenytan. De ska ha en tillräcklig höjdsättning, som termen lyder. Det är ett viktigt råd som Staffan Moberg, jurist på branschorganisationen Svensk Försäkring, vill framföra.

Han slår också ett slag för man redan från början bygger in skyddsmekanismer i nya bostäder. Då blir kostnaden jämförelsevis låg.

På uppdrag av Svensk Försäkring presenterar IVL Svenska miljöinstitutet snart en rapport där man bland annat förordar att va-systemen i bostadshus får installerat skyddssystem mot översvämningar, till exempel backventiler som släpper fram vatten i bara en riktning.

– I Sverige finns en stor tveksamhet när det gäller backventiler eftersom de kräver underhåll. Men i Tyskland och Österrike är de vanliga och därför borde de fungera även här, säger Staffan Moberg.

BJÖRN DICKSON - bjorn@byggindustrin.com

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.