Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Arbetsmiljö

Byggare usla på arbetsmiljöarbete - nu ska tusen företag granskas

Publicerad: 11 september 2008, 13:43

I oktober ska tusen mindre installationsföretag inom el och VVS samt firmor inom måleri, snickeri, golvläggning och glasarbete att inspekteras av Arbetsmiljöverket.


15 000 företag med mellan 3 och 50 anställda kommer i dagarna att få ett brev om möjlig inspektion.

– Alla inblandade på en byggarbetsplats måste ha ett högt säkerhetsmedvetande, framhåller Mikael Sjöberg, generaldirektör vid Arbetsmiljöverket. Det räcker inte med att totalentreprenören säger sig ha det. Alla företag måste klara av att riskbedöma sin arbetsmiljö och veta hur man arbetar säkert. Det borde ingå som en del av yrkesstoltheten att tänka efter före, att inte ta några chanser och utsätta sig själv och andra för risker.

110 personer har omkommit i byggarbetsolyckor mellan 1998 och 2007. I Arbetsmiljöverkets senaste arbetsmiljöundersökning uppger endast 37 procent av de anställda inom bygg att de har ett systematiskt arbetsmiljöarbete på jobbet. Motsvarande siffra för resten av arbetslivet ligger på 52 procent, vilket gör att Arbetsmiljöverket nu vill hårdsatsa på att granska byggbranschen.

Under några dagar i oktober kommer Arbetsmiljöverket att besöka cirka tusen företag. Det blir främst de som anlitas som underentreprenörer i slutskedet av byggprojekt, till exempel installationsföretag inom el och VVS som kommer att få besök i oktober. Verket kommer att ställa krav på de som slarvar med riskbedömningar och samtidigt ge råd om hur företagen kan arbeta förebyggande.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.