fredag24 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Arbetsmiljö

Byggföretag krävs på miljonbelopp

Publicerad: 13 oktober 2020, 12:41

174 företag har brutit mot före­skrifterna om skydd vid arbete på hög höjd i år och fått avslag på sin överklagan, enligt tidningen Arbetarskydds undersökning. Foto: Elin Bennewitz

Till och med augusti i år har landets förvaltningsrätter dömt ut 11 miljoner kronor i sanktionsavgifter till byggföretag på grund av brister i fallskyddet. Det visar en sammanställning som tidningen Arbetarskydd har gjort.

Ämnen i artikeln:

fallskyddarbetsmiljöarbetsplatsolyckorbyggolyckorfallolyckor

Nomi Melin Lundgren

nomi@byggindustrin.se


Tidningen Arbetarskydd har sammanställt alla sanktionsavgifter för brister i fallskydd som överklagats till domstol och trätt i laga kraft från januari till och med augusti. Kartläggningen visar att 174 företag har brutit mot före­skrifterna om skydd vid arbete på hög höjd och fått avslag på sin överklagan, skriver Arbetarskydd. 

Sammanlagt har domstolarna krävt 11 miljoner kronor i sanktionsavgifter från företagen. Tittar man tre år tillbaka, från 2017 till augusti i år, utfärdade Arbetsmiljöverket sanktionsavgifter för 80 miljoner kronor. 

Toppen av ett isberg

Thomas Ekström på Arbetsmiljöverket säger till tidningen Arbetarskydd att deras kartläggning bara visar toppen på isberget.

Bara på vårt kontor får vi 750 tips i veckan. Många av dem handlar om bristfälliga fallskydd vid takarbeten. De vi åker ut på är vanligtvis just fallskydd.

– Bara på vårt kontor får vi 750 tips i veckan. Många av dem handlar om bristfälliga fallskydd vid takarbeten. De vi åker ut på är vanligtvis just fallskydd, säger  Thomas Ekström till Arbetarskydd.

I år kommer antalet ärenden som kan leda till sanktionsavgifter inte komma upp i samma nivåer som de tre föregående åren på grund av coronapandemin, som bland annat har inneburit färre inspektioner samt att man vid de inspektioner som ändå har genomförts haft covid-19 i fokus. Det beror enligt Arbetarskydds artikel alltså inte på att bristerna vad gäller fallskydd har minskat. 

Först i oktober kör Arbetsmiljöverket i gång handläggningen av sanktionsavgifter som vanligt och då finns en kö av fallskyddsärenden som väntar på av­göranden.

Översyn av regelverket

Det finns de som anser att sanktionsavgifterna är har svårt att träffa rätt. Thomas Ekström är en av dem. Han tycker att det behövs både lägre och högre avgifter.

Den lägsta avgiften enligt nuvarande regler är 40 000 kronor. För ett enmansföretag kan det vara så högt att verksamheten upphör. I andra änden finns storföretag som har råd med den högsta avgiften på 400 000 kronor. Eventuellt påverkar det enbart projektresultatet lite grand, bedömer Ekström.

För de medelstora företagen är sanktionsavgiften inte heller avskräckande nog.

– För de medelstora företagen är sanktionsavgiften inte heller avskräckande nog, säger Thomas Ekström till Arbetarskydd.

En skärpning av regelverket är på väg. Arbetsmiljöverkets översyn av reglerna är just nu på remiss. Översynen föreslår ett större ansvar för byggherre, projektör och byggarbetsmiljösamordnare.

 

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev