Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Arbetsmiljö

Byggmästarn i Skåne kan få arbetsmiljö-pris

Publicerad: 3 december 2012, 14:44

Europeiska arbetsmiljöbyrån, EU-Osha, kommer i vår att utse det bästa exemplet på samverkan mellan arbetsgivare och arbetstagare. Och i år nominerar Svenskt näringsliv ett byggföretag som det svenska bidraget till tävlingen: Byggmästar’n i Skåne.


Det pågår ett ständigt arbetsmiljöarbete på Byggmästar’n i Skåne. I nätverket för skyddsombud, i medbestämmande- och skyddsgruppen(MB-gruppen), i ett forum för lagbasar och i det dagliga arbetet.

– Vi lyfter olyckor och tillbud, arbetsklimat, vi diskuterar mycket! Ska vi ändra rutiner? Är det kunskap vi behöver? Vi väver in dialog i verksamheten, det är inget parallellt spår, utan det finns med i vardagen och i utvecklingsarbetet, även på tjänstemannasidan, säger Carin Stoeckmann, vd på Byggmästar’n i Skåne.  

Ändå är hon överraskad över nomineringen.

– Det är vardag för mig att ha tankar om arbetsmiljö. Jag tycker att det är normalt, säger hon.

På Byggmästar’n i Skåne finns säkerhetstänkandet med i alla processer, när man lägger anbud – ”Vilka risker finns?” – i projektering och inköp och så vidare.

– Vi utbildar oss också otroligt mycket. Det hjälper byggherren. Byggherren är ansvarig för arbetsmiljön och då är det bra om vi kan det här, säger Carin Stoeckmann.

Byggmästar’n i Skåne begränsar inte heller arbetet till det egna företaget.

– Det vi råkar ut för är inte unikt för oss. Berör det andra jobbar vi med att påverka även för dem. Ett exempel är miljöinventeringar för byggnader, de stämmer inte med verkligheten. Det kan stå ”I den här byggnaden finns ingen asbest” trots att det finns och då råkar våra hantverkare illa ut.

På Byggmästar’n i Skåne har man säkerställt att alla hantverkare har kompetens att vara kritiska till miljöinventeringarna och till exempel själva kunna tänka ut vilka byggnader som rimligen innehåller asbest. Men för att andra inte ska råka illa ut har företaget tagit upp det här i arbetsmiljögruppen i Skåne, i FOU Syd samt i samtal med Arbetsmiljöverket.

Ytterligare en del i arbetet som väcker både uppskattning och nyfikenhet är att företaget sedan två år tillbaka har hjärtstartare på alla sina byggarbetsplatser.   I EU-tävlingen går priset till en chef och en arbetstagare. För Byggmästar’n i Skånes del tror Carin Stoeckmann att man kommer att lyfta fram Magnus Tegnér, sammankallande i MB-gruppen, och Michael Berg, personalman. Men hon säger att även Henry Nilsson och Henrik Wilhelmsson och möjligen hon själv också är centrala personer i arbetet.

Carin Stoeckmann säger att det är en kick att vara nominerad, att det inspirerar till att jobba ännu mer och att det är roligt att berätta för medarbetarna, att visa att det här uppskattas.

KARIN THORSELL - karin@byggindustrin.com

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.