torsdag1 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Arbetsmiljö

Byggnads kräver certifiering av arbetsmiljön

Publicerad: 7 november 2011, 13:18

Byggnads vill införa en obligatorisk arbetsmiljöcertifiering för byggarbetsplatser.

Ämnen i artikeln:

arbetsmiljö

Elin Bennewitz

elin@byggindustrin.se


Fackförbundet Byggnads kräver att alla byggföretag ska arbetsmiljöcertifieras för att få verka på byggmarknaden. Stefan Stjernfeldt, Bygginspektör vid Arbetsmiljöverkets Stockholmsdistrikt, är positiv till en arbetsmiljöcertifiering.

– Tanken är god. Allt som ökar medvetenheten är bra. Alla borde få någon form av arbetsmiljöutbildning, säger han.

I en debattartikel i Dagens Nyheter den 7 november föreslår förbundsordförande Hans Tilly och avtalssekreterare Torbjörn Johansson sex punkter som företagen ska uppfylla för att certifieras. Bland punkterna finns ett utbildningsprogram inom skydds- och arbetsmiljö för alla anställda samt en två veckor lång utbildning för skyddsombud.

Mats Åkerlind, förhandlingschef på Sveriges Byggindustrier, är inte främmande för en arbetsmiljöcertifiering även om han helst vill ha en frivillig certifiering. Men det är ingen lösning enlig Byggnads.

– En frivillig certifiering skulle inte få den verkan vi är ute efter. Redan idag finns flera företag som ställer högre krav på sig själva än det vi föreslår ska krävas för en certifiering. Vi vill åt dem som struntar i säkerheten, säger Torbjörn Johansson.

En undersökning som Byggnads beställt av Novus Opinion visar att det finns stora brister i arbetsmiljön. Varannan byggnadsarbetare är rädd för att gå till jobbet och cirka 47 procent tycker att säkerhetsinformationen från arbetsgivaren är otillräcklig.

– Om det stämmer är det oerhört allvarligt. Men det är inte en bild jag känner igen, säger Mats Åkerlind.

Han menar att arbetsmiljön kontinuerligt förbättras och att de olyckor som sker idag ofta beror på riskbeteende. Därför tycker han att det allra viktigaste är att förändra attityden bland byggarbetare.

Stefan Stjernfeldt håller med om att den mänskliga faktorn ligger bakom ett stort antal olyckor.

– Det slarvas till exempel ofta med fallskydd även om de finns tillgängliga på arbetsplatsen. Men det är inte hela förklaringen. Det är tidspress på arbetsplatserna och oseriösa arbetsgivare kompromissar med skyddsutrustning för att hålla nere kostnaderna, säger han.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev