Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Arbetsmiljö

Byggnads rapporteraar löner till Arbetsmiljöverket

Publicerad: 18 februari 2009, 12:46

Byggnads har börjat lämna löneuppgifter till Arbetsmiljöverket. På så sätt vill Byggnads gå Stråthutredningen till mötes. Där efterlyses åtgärder som gör det lättare för utländska företag att kunna bedöma vilka löner och villkor som gäller i olika branscher.


Stråthutredningen, som kom med sitt slutbetänkande den 12 december 2008, föreslår att fackförbund ska lämna in sina kollektivavtalsvillkor till Arbetsmiljöverket.

– Byggnads har tidigare blivit beskyllda för att för att inte ha transparanta lönevillkor, som gjort att utländska byggföretag inte kunnat förutse vilka löner och villkor som gäller i byggbranschen. Det stämmer inte, löneuppgifterna har hela tiden funnits på Byggnads hemsida eller så har företagen kunnat höra av sig till våra avdelningar, säger Byggnads ordförande Hans Tilly i ett pressmeddelande 18 februari.

– För att underlätta ytterligare för utländska företag skickar vi också in våra löneuppgifter till Arbetsmiljöverket.

I Byggnadsavtalet från 2007 finns  en skrivning som tillkom i sista ögonblicket. Den handlar om skyldigheter för företagen att lämna löneuppgifter för samtliga anställda, Byggnads medlemmar såväl som oorganiserade.

Sveriges Byggindustrier invände att sådan rapportering strider mot personuppgiftslagen, PUL, och sannolikt därför inte får tillämpas.

Men under hotet våren 2007 om en kraftigt utökade strejk, skrev BI till slut ändå under.

BI uppfattade paragrafen om lönerapporteringen i avtalet 2007 som ett sätt för Byggnads att försöka kompensera sig för att de efter en dom i Europadomstolen inte längre fick granskningsarvoden. Dessa  arvoden  drogs av arbetsgivarna av alla anställda, organiserade såväl som oorganiserade och betalades in till Byggnads. Europadomstolen konstaterade att detta kränkte de oorganiserade byggnadsarbetarnas rättigheter.

Skrivningen om löneuppgifter för alla anställda finns kvar i det i september 2008 av Byggnads uppsagda avtalet.

Datainspektionen har efter anmälan prövat Byggnadsavtalets bestämmelse om uppgiftsskyldigheten och förbjuder företagen att lämna uppgifter vidare till Byggnads. Länsrätten gjorde samma bedömning. Byggnads har överklagat länsrättens dom till Kammarrätten, där frågan ligger sedan hösten 2008.

-Tyvärr förhindrar arbetsgivarna, Sveriges Byggindustrier (BI) att Stråthutredningens förslag inte kommer till sin fulla rätt. Det bästa vore nu om BI kunde följa den granskningsöverenskommelse som finns och leverera in löneuppgifter till oss så att Arbetsmiljöverket kan få in än mer tillförlitlig statistik, säger Hans Tilly i pressmeddelandet.

Staffan Åkerlund

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.