tisdag30 maj

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Arbetsmiljö

Byggnads rapporterar om brister på 9 av 10 arbetsplatser

Publicerad: 29 november 2022, 09:14

Johan Lindholm, förbundsordförande Byggnads, vill se fler kontroller och sanktionsmöjligheter. Annars kan företag som inte tar sitt ansvar för arbetsmiljön smita under radarn, varnar han.

Foto: Mattias de Frumerie, Nicklas Thegerström

Under hösten har Byggnads skyddsombud genomfört extrakontroller på 1200 arbetsplatser. De upptäckte brister i den psykosociala arbetsmiljön på nära nog 9 av 10 arbetsplatser.

Ämnen i artikeln:

SvepetByggnadsJohan Lindholmarbetsmiljömobbningbyggarbetebyggbranschenbyggjobbbyggtekniknybyggnation

Elin Bennewitz

elin@byggindustrin.se


Tidigare i höst presenterade Byggnads en stor medlemsundersökning med fokus på den psykosociala arbetsmiljön. I undersökningen kunde sex av tio byggnadsarbetare vittna om kränkningar på arbetsplatsen. Och i en majoritet av fallen uppgav de att chefen var en av dem som mobbar.

Läs även: Mobbning och kränkningar i byggbranschen: "Problemet är den del av machokulturen"

För att sätta fokus på bristerna i den psykosociala arbetsmiljön har Byggnads skyddsombud nu genomfört extrakontroller på 1200 arbetsplatser. Hela 86 procent av de granskade arbetsplatserna hade någon form av brist i arbetet med den psykosociala arbetsmiljön, och 55 procent saknade rutiner för att undersöka den psykosociala arbetsmiljön. Det framkom också att på 20 procent av arbetsplatserna är arbetet sällan eller aldrig utformat så att det kan ske utan stress, och att 68 procent av arbetsplatserna saknar mål för den organisatoriska och sociala arbetsmiljön.

Men det fanns även ljusglimtar. På 92 procent av arbetsplatserna har arbetsgivaren tydligt klargjort att kränkningar och mobbning inte accepteras.

"Nu har hela branschen ett ansvar att ta den psykosociala arbetsmiljön på allvar. När företagen inte följer lagkraven så leder det inte bara till att många mår dåligt, det ökar också riskerna i den fysiska arbetsmiljön. Ska vi kunna rekrytera och behålla personal måste det här prioriteras högre", säger Johan Lindholm, förbundsordförande på Byggnads i en presskommentar.

Läs även: Hela listan - här är reformerna som byggbranschen behöver

Byggnads vill även se politiska förändringar, bland annat möjligheten att införa sanktioner kopplade till föreskriften Organisatorisk och social arbetsmiljö (OSA 2015:4) och fler kontroller från Arbetsmiljöverket.

"Bristen på kontroller och sanktioner gör att företag som inte tar sitt ansvar helt kan smita under radarn. Vi kan aldrig acceptera att vissa försöker ta genvägar eller struntar i viktigt arbetsmiljöarbete", fortsätter Johan Lindholm.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev