Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Arbetsmiljö

Byggnads säger upp avtalet

Publicerad: 30 september 2008, 16:06

Det gällande Byggnadsavtalet ger Byggnads möjlighet att säga upp avtalet när ett år kvarstår. 30 september gjorde Byggnads det. Sveriges Byggindustrier, BI, ser det som en chans att ett år tidigare förhandla om moderna medarbetareavtal.


Styrelsen i byggnads beslöt alltså att utnyttja den möjligheten.

– Byggnads vill förenkla och förbättra de nu gällande avtalen i byggbranschen för att få ordning och reda. Vi slår ihop nu befintliga avtal, anläggnings- och byggavtalet, till ett gemensamt avtal, säger Byggnads ordförande Hans Tilly i ett pressmeddelande.
Däremot begär Byggnads inte högre löner.

– När det gäller lönerna står vi bakom LO:s gemensamma lönesamordning och begär inga löneökningar, utan återkommer till lönefrågan i den kommande avtalsrörelsen 2010, säger Hans Tilly.

BI:s VD Bo Antoni kommenterar:

– Uppsägningen kom oväntat men medför en möjlighet att redan våren 2009 diskutera utformningen av ett modernt medarbetaravtal inom byggsektorn.

– I dessa diskussioner önskar BI, som ett första steg, att det ska ges möjlighet att bilda fackklubbar med förhandlingsmandat i byggföretagen och att det som i praktiken är ett ackordstvång tas bort ur kollektivavtalen.

Staffan Åkerlund

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.