fredag24 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Arbetsmiljö

Byggnads: Trakasserierna består 5 år efter Metoo

Publicerad: 20 oktober 2022, 04:23

Johan Lindholm, förbundsordförande Byggnads. Foto: Terese Perman

Fem år har gått sedan uppropet #SistaSpikeniKistan i byggbranschen, men en ny undersökning från byggnads visar att problemen med sexuella trakasserier i byggbranschen består. Nu kräver faByggnads att arbetsgivarna tar krafttag kring den psykosociala arbetsmiljön.

Ämnen i artikeln:

Byggnadsarbetsmiljö

R


– All nödvändig lagstiftning finns redan på plats, men det är uppenbart att den inte följs. Här måste arbetsgivarna göra mer! Den psykosociala arbetsmiljön är lika viktig som den fysiska och ska vi nå en jämställd byggbransch måste det här bli bättre, säger Johan Lindholm, förbundsordförande Byggnads.

I Kantars årliga rapport Trakasseribarometern uppger varannan kvinna (53%) i byggbranschen att de blivit utsatta för sexuella trakasserier någon gång i yrkeslivet, jämför med drygt var tredje (36%) i hela den yrkesverksamma allmänheten. Allvarligt är också att tystnadskulturen består – många som utsatts för sexuella trakasserier har inte informerat någon på deras arbetsplats om deras erfarenheter.

Även där utmärker sig byggbranschen negativt. 65 procent av kvinnorna i byggbranschen informerar inte någon när de blivit utsatta för sexuella trakasserier. Bland yrkesverksamma allmänheten är motsvarande andel 53 procent.

Bland männen är det 6 procent som uppger att de blivit utsatta för sexuella trakasserier. Dock har tidigare undersökningar visat att även män drabbas av bristande psykosocial arbetsmiljö.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev