Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Arbetsmiljö

Byggnads väntar med att ta ställning

Publicerad: 14 februari 2014, 13:09

Byggnads och Sveriges Byggindustriers gemensamma programgrupp för ordning och reda i byggbranschen presenterade vid lunchtid på fredagen den 14 februari resultatet av sitt årslånga arbete.


Programgruppen föreslår en ny lydelse i Byggavtalet som innebär att huvudentreprenören ansvarar för att sammanställa en underentreprenörslista.

Däremot föreslår inte arbetsgruppen något solidaransvar, det vill säga att huvudentreprenören också skulle ekonomiskt ansvara för att underentreprenörer fullgör sina betalningar till sina anställda.

Reaktionerna hos Byggnads och Sveriges Byggindustrier efter rapportens publicering ser också olika ut. Sveriges Byggindustrier, BI, är nöjda med fredagens uppgörelse inom arbetsgruppen:

”Den partssammasatta arbetsgupp som har arbetat i snart ett år har löst sin uppgift på ett tillfredsställande sätt. Dessutom har vår samsyn kring vilken lagstiftning som behövs för att motverka svartarbete i branschen gett resultat och kommer att verkställas av regeringen”, säger BI i en första skriftlig kommentar.

– Det är med stor tillfredsställelse som jag ser att arbetsgivare och fack gemensamt tar ansvar för schyssta villkor och sund konkurrens i byggbranschen. Vi skapar nu ett system som avlägsnar all eventuell oseriös verksamhet. Oseriösa aktörer ska inte ha något att hämta i vår bransch, säger Ola Månsson, vd Sveriges Byggindustrier.

BI menar att överenskommelsen ger ökat fackligt inflytande eftersom det blir lättare för facket att kontrollera vem som verkligen är arbetsgivare på respektive arbetsplats. Huvudentreprenören får ett tydligare ansvar att hålla reda på vilka som finns på arbetsplatsen och att det blir ett bra komplement till den nya lagen om närvaroliggare och oannonserade arbetsplatsbesök från Skatteverket som Finansdepartementet presenterat som åtgärd mot svartarbete i byggbranschen, en lag som föreslås införas första januari 2016.

Byggnads lägger locket på när det gäller kommentarer fram tills efter Byggnads avtalsråd har tagit ställning i frågan.

– Det är lätt att se att den fråga som har varit viktig – ett huvudentreprenörsavtal – inte är löst. Därav så är vi inte överens, säger Johan Lindholm, ordförande i Byggnads.

Nu startar en intern demokratisk process hos Byggnads för att ta ställning till rapporten. På torsdag, den 20 februari ska Byggnads avtalsråd, bestående av valda ledamöter från fackförbundets 11 distrikt, ta ställning till rapporten och om man tänker säga upp Byggavtalet.

Enligt Johan Lindholm är det för tidigt att säga vare sig det ena eller andra om rapporten i dag, fredag den 14 februari.

Vad var dina förhoppningar inför rapporten?

– Gruppen har gjort ett bra jobb. Förhoppningen är alltid att komma överens i så här viktiga frågor. Vi är inte överens om annat än att gruppen har överlämnat en rapport. Men det är vårt avtalsråd som väljer väg, säger Johan Lindholm.

Arbetsgruppen tillsattes som en del av det frammedlade Byggavtalet våren 2013, där Byggnads gavs möjligheter att säga upp det treåriga avtalet före 31 mars 2014 om man inte är nöjd med förslagen arbetsgruppen lägger fram.

Gruppen har bestått av sju ledamöter. Tre har representerat Byggnads. De är Mattias Landgren, chefsjurist vid Byggnads, Dan Holken, chefsjurist vid LO-TCO Rättsskydd och Sture Nord, tidigare ordförande i TCO.

För BI har Tomas Weis, biträdande förhandlingschef för BI, Olof Johnson, chefsjurist BI och advokat Gunnar Blomberg deltagit.

Programgruppen har letts av justitierådet Gudmund Toijer som samtalsledare, utsedd av Medlingsinstitutet. Han i sin tur har rapporterat till en styrgrupp där Ola Månsson och Mats Åkerlind, vd och förhandlingschef för BI respektiver Johan Lindholm och Torbjörn Hagelin, förbundsordförande och avtalssekreterare ingått.

Staffan Åkerlund

Nomi Melin Lundgren

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.