Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Arbetsmiljö

Byggnads varslar om strejk i tre etapper

Publicerad: 19 mars 2014, 14:29

NKS, Nya Karolinska Solna, är ett bygge som berörs av Byggnads varsel. Foto: Björn Dickson

Foto: Björn Dickson

Byggnads varslar om strejk. Varslet är utformat i tre etapper och ska träda i kraft den 1 april, den 8 april och den 15 april. Totalt berör varslet cirka 40 arbetsplatser. Parterna är ense om att det behövs ordning och reda i byggbranschen, men inte om hur det ska gå till.


Byggnads varslar då de inte lyckats enas kring ett huvudentreprenörsansvar med Sveriges Byggindustrier, BI.

– Nu börjar tålamodet ta slut. Vi har suttit i över ett år med vår motpart för att vi har trott på en gemensam lösning. Det enda vi har fått är ett nej, säger Byggnads ordförande Johan Lindholm.

Parterna är ense om att det behövs ordning och reda i byggbranschen, men inte hur detta ska gå till. Sveriges Byggindustrier vill utveckla branschens kontrollsystem ID06 och se regler och lagar som inkluderar alla företag i branschen. Byggnads vill införa ett huvudentreprenörsansvar med solidaransvar i kollektivavtalet.

– Det kan vi aldrig gå med på. Byggnads förslag når inte målet utan skapar olika förutsättningar för olika företag. Dessutom är det både olagligt och olämpligt. Vi vill ha sund konkurrens genom lagar och regler som når hela branschen, inte bara den tredjedel som har kollektivavtal, säger Mats Åkerlind, vice vd och förhandlingschef på Sveriges Byggindustrier.

Under ett års tid har Sveriges Byggindustrier och Byggnads haft en gemensam arbetsgrupp som har förhandlat kring den enskilda frågan att lösa oegentligheter i entreprenörskedjor. Byggnads är inte tillfreds med arbetsgruppens förslag och varslar därför nu om stridsåtgärder från den 1 april.

– Byggnads agerande är oansvarigt. Vad har de egentligen för agenda? De fick ett utökat huvudentreprenörsansvar för en dryg månad sedan. Hela branschen jobbar för säkra arbetsplatser, arbetsmiljölagen skärps den 1 juli, finansdepartementet har lagt fram förslag på närvaroliggare och oannonserade arbetsplatsbesök, lägsta lönen inom Byggavtalet är 24 500 kronor i månaden. Ändå säger Byggnads upp avtalet och varslar om stridsåtgärder. En strejk som skulle påverka ekonomin i hela landet och särskilt på lokal nivå där jobben hotas. Strejken får även stora följdeffekter inom andra branscher som industri, handel och transportnäring, säger Mats Åkerlind.

Medlingsinstitutet kommer att utse medlare som kan hjälpa till att bygga upp förtroendet mellan parterna så att de kan komma tillbaka till förhandlingsbordet.

– Sveriges Byggindustriers agerande har tvingat fram ett varsel. Nu vilar ett stort ansvar på BI för att vi ska komma till en förhandlingslösning innan en byggstrejk bryter ut, säger Byggnads avtalssekreterare Torbjörn Hagelin.

Berörda arbetsplatser

Varsel den 1 april

Varsel den 1 april (komplettering)

Varsel den 8 april

Varsel den 15 april

Elin Bennewitz

Reporter

elin@byggindustrin.se

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.