Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Arbetsmiljö

Byggnads vill ha ändringar i resultatlönen

Publicerad: 17 januari 2013, 15:01

Byggnads vill ha ändringar i prestationslön avseende resultatlön. Det framgår av de nya krav som Byggnads överlämnade till Sveriges Byggindustrier torsdagen den 17 januari.


– Det är omfattande krav som Byggnads kommer med, säger Mats Åkerlind, vice vd och förhandlingschef på Sveriges Byggindustrier, BI.

Sveriges Byggindustrier, BI, överlämnade sina krav den 7 januari och enligt Byggnads innebär BI:s yrkanden innebär i princip att hela den grundsyn som parterna kom överens om när Byggavtalet undertecknades 2010 äventyras.

Byggnads ordförande Johan Lindholm säger att han är oroad och förvånad av BI:s agerande i avtalsrörelsen. Han anser att BI:s krav syftar till att flytta makt och inflytande från arbetstagare till arbetsgivare.

– Detta kommer vi naturligtvis inte att acceptera, säger Johan Lindholm.

Mats Åkerlind säger att Byggnads nya krav skulle innebära stora strukturella förändringar. Som exempel nämner han kravet att byggservicearbeten stryks ur avtalet.

Byggnads säger också att man vill ha ändringar när det gäller prestationslön avseende resultatlön.

– Man vill alltså utmönstra den viktigaste parameter för arbetsgivaren, nämligen resultatlönen. För arbetsgivaren är resultatet det viktigaste, både när det gäller ekonomiskt resultat och god kvalité. Det handlar också om hur snabbt ett arbete blir klart, säger Mats Åkerlind.

Han säger att han ändå är hoppfull inför de fortsatta förhandlingarna.

– I det samarbetsklimat som numera råder vill Byggnads lösa avtalsrörelsen i någon form av samförstånd. Men det är unikt att man framför en rad helt nya krav på det här sättet. Jag hoppas att Byggnads besinnar sig, säger Mats Åkerlind.

Byggnads nya krav:

? Ändringar i Byggavtalet med anledning av Arbetsdomstolens dom i målet om Värmdö Bygg som handlade om skyddsombud.

? Ändringar i prestationslön avseende resultatlön.

? Byggserviceverksamhet stryks i avtalet.

? Den prestationslönenämnd som parterna kom överens om vid förra avtalsperioden ska slopas.

? Regler i avtalet som förstärker kontroll och praktisk hantering för att skapa ordning och reda i byggbranschen.

BJÖRN DICKSON - bjorn@byggindustrin.com

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.