Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Arbetsmiljö

Byggnadsarbetare grälar sällan på jobbet

Publicerad: 19 april 2010, 11:35

Anställda inom bygg anmäler sällan mobbing och osämja.  - Det finns en stark laganda i branschen, säger Arbetsmiljöverkets Torsten Heinberg.


Byggnadsarbetare är nöjda på jobbet. Arbetsmiljöverkets statistik visar antalet anmälda arbetsskador som orsakats av problem i relationerna på jobbet. Det kan handla om alltifrån trakasserier och utfrysning till orättvis arbetsfördelning eller att man inte känner uppskattning för det jobb man gjort.

Torsten Heinberg är beteendevetare på Arbetsmiljöverket. Han tror att en förklaring till att så få anmälningar kommer från byggverksamhet kan bero på den starka lagandan. Arbetslagen är vana att hjälpas åt för det tjänar alla på.

– Andra förklaringar är att på ett bygge finns det klara och tydliga mål och tidsramar. Rollerna och arbetsuppgifterna är också tydliga, alla vet vad var och en ska göra. Tempot är ofta högt och då finns det inte tid att tjafsa.

Ledarskapet är mycket viktigt när det kommer till frågor som har med relationerna på jobbet att göra.

– Inom bygg finns basen alltid nära, är ofta ute bland de sina och har ofta bra och tät kontakt med dem, säger Torsten Heinberg.

Samtidigt påpekar Torsten Heinberg att en orsak till den positiva bilden av sämjan inom byggbranschen kan bero på att få vill anmäla problem som faktiskt finns. Inom samtliga branscher är det bara 20 procent av anmälningarna om dåliga relationer som kommer från män.

– Jag tror att män har svårare att anmäla, och i synnerhet inom en sådan bransch som byggindustrin. Det säger sig självt att om du jobbar på ett ställe där det kanske redan finns en tuff jargong så är du rökt om du anmäler. Inom vissa branscher står man helt enkelt ut med mer och de som inte gör det byter jobb.

Undersköterskor, vårdbiträden, personliga assistenter och grundskollärare tillhör däremot de yrkesgrupper som oftast anmäler dåliga relationer på jobbet som orsak till sina arbetsskador. Många här påverkas av osynliga chefer, lite delaktighet, hög personalomsättning och nedskärningar.

– Flest anmälningar kommer från människovårdande yrken där de anställda har många påfrestande möten. Som professionell tar man inte ut besvikelser på de man vårdar. Aggressiviteten förskjuts istället till kollegor eller partnern därhemma, säger Torsten Heinberg.

Johanna Åfreds

Reporter

johanna@byggindustrin.se

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.