Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Fredag07.08.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Arbetsmiljö

Byggnadsarbetare har lägre sjukfrånvaro

Publicerad: 6 Mars 2008, 13:43


AV FREDRIK KARLSSON

De nya sjuklönereglerna gör att arbetsgivarna får ta en större del av kostnaderna för sjukskrivna medarbetare. Det har satt press på företagen. Arbetsgivaren betalar nu 15 procent av sjukpenningen från dag 15 - men Försäkringskassan tar kostnaden om den anställde deltar i rehabilitering på företaget.
Mindre företag har också mindre sjukfrånvaro, ofta är den bara hälften av vad de är i storföretagen. De stora byggföretagen försöker på olika sätt få ner sjukskrivningarna. Om de gör tillräckligt går det att ha olika uppfattningar om men tydligt är att det pågår flera olika projekt som handlar om friskvård, arbetsmiljö (för att minska antalet olyckor) och rehabilitering.

-Det här har ju varit aktuellt ett antal år i byggbranschen och vi jobbar med en mängd åtgärder, säger Peter Hellström, personalchef på NCC.
Statistiken tyder på att byggföretagens arbete inte varit förgäves. Björn Samuelsson på Byggindustrins centrala arbetsmiljöråd har tagit fram siffror som visar att sjukskfrånvaron i byggbranschen är lägre än för övriga yrkesarbetare i privat sektor. Sjukfrånvaron uppgår till 6,5 procent av den planerade arbetstiden jämfört med 7,5 procent i övrig privat sektor. Då har byggnadsarbetarna, som nästan uteslutande är män, jämförts med andra män. Börjar man jämföra med offentlig sektor ställer det byggbranschen i en än mer positiv dager. Då är byggjobb ändå fysiskt påfrestande. Björn Samuelsson pekar ut ett par anledningar till den lägre sjukfrånvaron.

-Det finns en hög grad av trivsel i branschen och trivseln är den allra viktigaste faktorn för att ha låg sjukfrånvaro. Det och motivation för arbetet. Det finns också en machomentalitet i byggbranschen som gör att man inte stannar hemma för småsaker, man ingår i ett arbetslag och går till jobbet även om man är småkrasslig, säger Björn Samuelsson.
På NCC ser Peter Hellström resultatet av den koppling som finns mellan mental och fysisk hälsa.

-Byggnadsarbetaren är en viktig kugge för att ett projekt ska lyckas och är medveten om det. Samtidigt skapar man ett bestående värde. Byggare är stolta över det de gör, säger Peter Hellström.
Friskvårdssatsningar ger en bättre hälsa rent allmänt och minskar därmed risken för sjukdomar. Samtidigt sänder friskvårdssatsningar signaler om att företaget bryr sig om de anställda, vilket ökar trivseln och därmed håller nere sjukfrånvaron.

På JM har många byggnadsarbetare börjat nästan varje arbetsdag de senaste tio åren med morgonjympa.

-Det fungerar jättebra och jag tror att det minskar arbetsskadorna, säger Fredrik Flink, som är lagbas vid ett JM-bygge i Frösunda och håller i morgonuppvärmningen.

Byggbranschen ligger bättre till än övrig privat sektor även när det gäller tjänstemännens sjukskrivningar - 2,2 procent jämfört med 3,2 - men det är fler än tidigare som drabbas av utbrändhet och liknande.

Redaktionen

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.