Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag13.04.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Arbetsmiljö

Byggnadsarbetare utsatta för tumörsjukdomar

Publicerad: 4 Juni 2008, 13:10

Fler byggnadsarbetare dör av arbetssjukdomar än i någon annan bransch. Däremot är långtidssjukskrivningarna färre än inom många andra yrkesgrupper.– Det är främst asbest som ligger bakom de många dödsfallen, säger Michel Normark på Afa Försäkring.


Av alla dödsfall som orsakades av arbetssjukdomar mellan 1997 och 2006 drabbades bygg-och anläggningsarbetarna allra hårdast. Hela 81 personer förlorade livet inom byggsektorn och gapet till metallarbetarna, som är den näst mest drabbade yrkesgruppen, är stort. Bland dem avled 62 personer under perioden på grund av arbetssjukdomar. Av samtliga dödsfall under tioårsperioden dog 210 personer (77 procent) i tumörsjukdomar. Av dem hade 164 stycken drabbats av lungcancer på grund av asbestexponering.

– Bygg- och anläggningssektorns anställda har drabbats hårt, säger Michel Normark, chef för avdelningen Analys och Försäkring på Afa Försäkring.

Fler än tre miljoner svenskar omfattas av Afa Försäkringar som ägs av LO, Svenskt Näringsliv och PTK. I försäkringsbolagets kartläggning av arbetsmarknaden står det klart att den långsiktiga trenden är att antalet av arbetsskador i hela det svenska yrkeslivet minskar. De invalidiserande skadorna däremot ligger kvar på samma nivå och drabbar i stort sett samma yrkesgrupper år från år. Bygg- och anläggning är en av dem. Cirkelklyvmaskinen är det farligaste redskapet och fristående stegar främsta fallolycksorsaken.

– Fallolyckorna är fortfarande ett stort problem i byggbranschen, säger Normark.

Dödsfallen i branschen är extremt många, men Afas statistik visar också att antalet långtidssjukskrivna bygg- och anläggningsarbetare är förhållandevis få. Förklaringen kan enligt Michel Normark ligga i den så kallade ”healthy worker-effekten”. Inom byggsektorn är de anställda relativt unga. 38 procent är 45 år eller yngre vilket delvis förklarar att många kommer snabbt tillbaka i arbete.

– Det betyder att byggnadsarbetarna mår fysiskt bra från starten och de som inte gör det kliver av tidigare. Om bygg- och anläggningsarbetarna hade sett ut som svenskarna i snitt hade siffrorna troligen varit sämre.

Generellt sett drabbas dubbelt så många män som kvinnor av allvarliga olyckor på den svenska arbetsmarknaden. Män får också fler av sina arbetssjukdomar godkända. Kvinnors och mäns sjukskrivningsorsaker skiljer sig åt, men Afa konstaterar att yrkestiteln styr sjukskrivningsorsaken mer än ålder och kön. Det betyder att kvinnor inom mansdominerade yrken, till exempel inom bygg, får diagnoser liknande männen i samma yrke. Motsvarande gäller för män i traditionellt kvinnodominerade yrken.


Fakta:
Vanligaste orsaker till allvarliga arbetsolycksfall 2005-06:
1. Fall utomhus
2. Maskiner för bearbetning/framställning
3. Hot, vål och övrig skada från person
4. Fall från höjd
5. Fall inomhus

Johanna Åfreds

Reporter

johanna@byggindustrin.se

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.