Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Arbetsmiljö

Byggnadsställningar ska granskas

Publicerad: 31 augusti 2010, 11:59

Uppförande och nedmontering av byggnadsställningar är ett riskfyllt arbete. Nu granskas säkerheten.


Arbetsmiljöverket kommer under hösten att granska säkerheten rörande de personer som arbetar med byggnadsställningar. Frågor som kommer att gås igenom med personal och företag är bland annat hur riskerna för fall bedömts och åtgärdats. Ytterligare frågor som kommer att beröras är om tunga och riskabla moment med lyft och hantering av ställningsmateriel kan genomföras utan risk för att någon kommer till skada.

Stabila och ändamålsenliga ställningar är en förutsättning för att arbetet under byggskedet eller vid renoveringar ska kunna utföras säkert, skriver Arbetsmiljöverket i ett pressmeddelande.

De som uppför och monterar ned ställningarna har oftast specialiserat sig på just dessa moment och ska uppfylla vissa utbildningskrav. Olyckorna är trots detta många. Åren 2005 – 2009 anmäldes nästan 900 olyckor där byggnadsställningar var inblandade, varav tre med dödlig utgång. Flertalet medförde långa sjukskrivningar. Fall från höjd, träffad av nedrasande materiel och feltramp är de vanligaste orsakerna.

Redaktionen

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.