tisdag30 maj

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Arbetsmiljö

Byggstopp i fjällen: Myndigheter stoppade arbeten efter allvarliga brister

Publicerad: 28 februari 2022, 13:20

Vemdalen i Härjedalen är ett populärt besöksmål under sportlovsveckorna. Även Skatteverket och Arbetsmiljöverket var på plats och kontrollerade byggföretag. Foto: Wikipedia / Johanna Åfreds

Mitt under sportlovsveckorna gjorde Arbetsmiljöverket och Skatteverket en insats på byggarbetsplatser i fjällorterna i Härjedalen och upptäckte flera arbetsmiljöbrister. En del var så pass allvarliga att arbetet stoppades på plats.

Ämnen i artikeln:

Arbetsmiljöverketarbetsmiljösäkerhet

Anders Siljevall

anders@byggindustrin.se


Inspektionsinsatsen den 22-24 gjordes vid byggarbetsplatser i Funäsdalen, Vemdalen, Storhogna och Klövsjö, där flera olika byggföretag kontrollerades. Den här gången var Arbetsmiljöverket och Skatteverket på plats för att inspektera främst arbetsmiljörisker och att arbetstagare är inskrivna i personalliggare.

Stridspilotens fem bästa råd: ”Så agerar du säkert på byggarbetsplatsen”

Arbetsmiljöverket inspekterade sammanlagt 16 byggföretag. Inspektionerna resulterade i flera omedelbara förbud mot fortsatt arbete där det fanns risk att falla från höga höjder. Det fanns även brister i arbetsmiljöplaner som ska beskrivna riskerna på byggarbetsplatsen. Det fanns också brister i säkerheten kring maskiner, farliga kemikalier och städning. Arbetsmiljöverket kommer nu att ställa krav på att bristerna ska rättas till. Det kan även bli aktuellt med sanktionsavgifter.

– Vi hittade flera brister i arbetsmiljön när vi var här i höstas och ser att det fortfarande finns ett behov av vår närvaro i området. De företag som vi nu följde upp hade tyvärr återigen brister i sin arbetsmiljö. Dessutom kan vi konstatera att det även denna gång är flera utländska arbetsgivare som inte anmäler sina arbetstagare till Arbetsmiljöverket som utstationerade, säger Maria Björklund, sektionschef på Arbetsmiljöverket, i ett pressmeddelande.

Skatteverket kontrollerade personalliggare hos totalt 22 företag. På några byggarbetsplatser arbetade personer utan att vara inskrivna för arbetspasset, vilket är grund för avgift. Men på andra byggarbetsplatser var alla byggarbetare inskrivna i personalliggaren som de skulle. Några av byggarbetsplatserna, som besöktes för att följa tidigare kontroller, visade sig nu sköta sina personalliggare på ett bättre sätt.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev