Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Arbetsmiljö

"Byggstrejk skapar bara kaos och oreda"

Publicerad: 17 mars 2013, 20:17

Byggnads valde att säga nej till medlarnas bud, samtidigt som Sveriges Byggindustrier sa ja. Medlarna jobbar nu på att ta fram ett nytt förslag.


– Jag är oerhört besviken. Jag vill uppmana Johan Lindholm att ta tillbaka strejkvarslet och sluta spela rysk roulett med byggföretagen och deras medarbetare. Vi måste få tillbaka alla till förhandlingsbordet. Att leka med grundlagsskyddade rättigheter urholkar betydelsen av strejkvapnet. Avtalsrörelser är en viktig demokratisk process och behöver skötas på ett värdigt sätt. Tiden går, frågorna måste lösas och folk behöver arbetsro, säger Ola Månsson, Sveriges Byggindustrier.

Sveriges Byggindustrier konstaterar att medlarna har föreslagit en lösning som bundit båda parter till ett fortsätt arbete. Medlarna har bland annat erbjudit Byggnads en arbetsgrupp som ska jobba med arbetsmiljö och säkra arbetsplatser. Det ska bli mer forskning om arbetsmiljö, bättre introduktion av nyanställda och en hög standard för hur kommunikationen ska säkerställas på byggarbetsplatserna. Medarbetarna ska få ytterligare hälsoundersökningar och mer arbetskläder.

– Jag är mycket upprörd och arg. Budet är väl avvägt och medlarna har på ett skickligt sätt tagit både Byggnads och våra krav på allvar. Sveriges Byggindustrier säger ja fastän vi inte fått igenom flera av våra krav, säger Mats Åkerlind, vice vd och förhandlingschef Sveriges Byggindustrier.

Medlarna har också föreslagit att parterna gemensamt ska utveckla överblickbara entreprenadkedjor som ska göra det lättare att kontrollera vilka entreprenörer som finns på arbetsplatsen och vem som har beställt arbete av vem. Detta skulle kunna kombineras med det system som redan är under utveckling. Sveriges Byggindustrier verkar för fler myndighetskontroller, månadsvis inbetalning av skatt på individnivå, närvaroliggare, oannonserade arbetsplatsbesök, registrering av utländska företag hos Skatteverket och en utvidgad användning av identitetskontroller genom branschens ID06-system. Det är också nödvändigt att vi tar byggbranschens framtid på allvar när det gäller moderna löneformer och enklare regler i kollektivavtalet samt månadslön som huvudlöneform och mer lokalt inflytande.

Om strejken bryter ut på tisdag kommer den direkt att påverka över 200 arbetsplatser, 6 000 medarbetare och den kommer att kosta omkring 200 miljoner kronor om dagen. Några av de byggen som drabbas är bygget av ubåtshallen i Karlskrona, Liseberg i Göteborg, Ikanobygget I Uddevalla, Umeå flygplats, E4-bygget kring Sundsvall, Nya Karolinska i Solna, Östersunds arena, universitetet i Örebro samt det nya hamnhotellet i Visby.

Redaktionen

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.