Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Arbetsmiljö

Byggsverige friskare än många tror

Publicerad: 16 maj 2008, 07:21

Byggsverige är friskare än vad många tror och faktiskt betydligt friskare än svenskar i allmänhet. Samtidigt är resten av landet på väg att komma ikapp byggarna. Det visar det material som Byggindustrin bad Statistiska centralbyrån, SCB, ta fram.


Klockan är halv sju och Ronnie Teinert trycker igång bergsprängaren. Genast börjar rader av gula overaller hoppa och studsa i takt med den dunkande musiken.
Vi är på NCC:s stora bygge vid Kungsbron i Stockholm och det vi ser är modern friskvård i den svenska byggbranschen – i form av daglig morgonuppvärmning med jymparörelser.
Byggsverige är friskare än vad många tror och faktiskt betydligt friskare än svenskar i allmänhet. Samtidigt är resten av landet på väg att komma ikapp byggarna. Det visar det material som Byggindustrin bad Statistiska centralbyrån, SCB, ta fram.

Byggnadsarbetare i Sverige har helt enkelt färre sjukdagar än genomsnittet av oss som arbetar här i landet.
Å andra sidan har byggsektorn varit sämre än övriga landet på att minska sjukfrånvaron. En förklaring kan vara att det är svårt minska sjukfrånvaron när man redan är betydligt bättre än snittet.
Vi bad SCB jämföra antalet sjukdagar per anställd under 2001 med antalet sjukdagar 2006. Det framgår tydligt att byggnadsarbetarna är betydligt friskare än andra yrkesgrupper.

På NCC:s bygge vid Kungsbron i Stockholm deltar oftast över 90 procent av de 80 yrkesarbetarna i morgonuppvärmningen.

– Det här är kanonbra. Jag är alltid med på morgonjympan för att hålla mig i trim och slippa skador, säger snickaren Åke Sjöholm.
Morgonuppvärmningen sker under Kungsbron eftersom akustiken är bra där. Här byggs två våningar med garage under jord och tio våningar med kontor och butiker ovan jord – samtidigt som 1 080 tåg passerar varje dygn. På en tillfällig stålbro vid bygget passerar 8 000 bilar per dygn. Den 3 augusti 2009 ska allt vara klart.

Musiken dunkar på och morgontrötta stockholmare på väg till sina jobb kikar nyfiket in mot arbetarna som gör sig redo inför en ny arbetsdag.
– Jag tror att den här formen av uppvärmning kommer att ge ännu bättre effekt på lång sikt. De byggnadsarbetare som är unga i dag har varit med om morgonuppvärmning och friskvård från början och kommer förhoppningsvis att slippa problem som belastningsskador när de blir medelålders, säger Karolina Rinman som är hälsostrateg och friskvårdsansvarig på NCC Construction Sverige.

Platschefen Mats Bergquist önskar att alla arbetsplatser i Sverige hade uppvärmning på morgonen.

– Jag var platschef när Svenskt Näringslivs huvudkontor på Storgatan i Stockholm byggdes om under 2006. Där hade morgonuppvärmning i det flotta styrelserummet. Svenskt Näringsliv har omkring 55 000 medlemsföretag, tänk om alla deras medarbetare hade jympa som vi, vad bra alla skulle må!

BJÖRN DICKSON

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.