Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag13.04.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Arbetsmiljö

Certifierad arbetsmiljö på bygget

Publicerad: 5 Oktober 2011, 08:54

Personalchefen tycker att alla byggföretag borde gå igenom samma process.


Bemanningsföretaget Uniflex har blivit arbetsmiljöcertifierat enligt standarden OHSAS 18001. Enligt Uniflex är man pionjär bland företag med koppling till byggbranschen.

– Det är en bransch med stora risker, alla byggföretag borde skaffa arbetsmiljöcertifiering för att ha ett kvitto på att arbetsmiljöarbetet fungerar och för att hålla koll på ny lagstiftning, säger Uniflex personalchef Malin Norbäck.
Hon ser certifieringen som ett kvitto på att företaget har koll på alla rutiner och processer som har med arbetsmiljön att göra. Certifieringen innebär att de företag som är kunder hos Uniflex måste ha arbetsplatsinformation om säkerhet.

Ansvaret för arbetsmiljön delas mellan Uniflex och varje kund. Till exempel är det kunden som ska ge Uniflex säkerhetsinformation och hålla de anställda med skyddsutrustning.

– Och vi måste följa upp att de anställda verkligen har fått informationen och använder skyddsutrustningen.

En anställd ägnade 25 procent av sin arbetstid under tre månader för att arbeta med certifieringen. Till detta kommer en kostnad på 50 000 kronor för själva certifieringen.

En hel del arbete var redan gjort i och med att Uniflex redan hade kvalitetscertifiering enligt iso 9001.

– Vi hade grunden lagd, alla processer var genomgångna. Annars hade vi nog behövt en person som ägnade 100 procent av sin arbetstid i tre månader åt att förbereda certifieringen, säger Malin Norbäck.

Uniflex fick sin certifiering i maj i år, efter två dagars genomgång av rutiner och processer. Varje år ska företaget omcertifieras vilket bland annat innebär att stickprover görs både hos Uniflex och hos dess kunder.

En del i Uniflex arbete med säkerhet är en egen 30 minuter lång arbetsmiljöutbildning som alla anställda genomgår.

Malin Norbäck berättar att Uniflex hittills har klarat sig från allvarliga olyckor inom byggande.

– Men självklart har vi haft många tillbud och mindre allvarliga arbetsskador.

INTERNATIONELL STANDARD
OHSAS 18001 är en internationell standard som anger krav som rör ledningssystem för arbetsmiljö. Standarden kan användas i organisationer inom alla branscher och verksamhetsområden. OHSAS 18001 har fokus på ledningen av systematiskt arbetsmiljöarbete och är därigenom inriktat på ständiga förbättringar i organisationen. Källa: Bureau Veritas.

UTHYRNING OCH REKRYTERING
Uniflex arbetar med uthyrning, rekrytering och omställning av personal.
Företaget hyr bland annat ut montörer, maskinoperatörer, truckförare, lagerpersonal, el- och teletekniker, bygg- och anläggningsarbetare, telefonister, receptionister, administratörer, ekonomipersonal, säljare, butikspersonal, restaurangpersonal och lokalvårdare.

Uniflex har omkring 6 000 anställda, är noterat på Stockholmsbörsen och finns i Sverige, Norge, Finland och Storbritannien. Källa: Uniflex.

Björn Dickson - bjorn@byggindustrin.com

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.