Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Arbetsmiljö

Cobab först ut i tårtturné

Publicerad: 26 september 2019, 14:40

Martin Junblad, entreprenadchef, skär rejäla bitar av den gigantiska blåbärsprinsesstårta som Jessica Löfström har levererat, till sina kolleger Björn Lundquist, arbetschef, Björn Lundberg, platschef, och Kim Berg, projektchef.

Foto: Nomi Melin Lundgren

Byggföretaget Cobab var först ut att gå med i det så kallade “kortuppropet” som kräver de nya Id06-korten på bygget redan nu.


Och igår kom initiativtagaren Jessica Löfström ut till företagets arbetsplats i Huddinge med tårta.

– Jag har lovat att komma med tårta till det första tio som går med i uppropet, säger Jessica Löfström, vd för Socialt och hållbart byggande inom bemanningsaktören Expanderamera.

Martin Junblad, entreprenadchef, skär rejäla bitar av den gigantiska blåbärsprincesstårta som Jessica Löfström har levererat, till sina kolleger Björn Lundquist, arbetschef, Björn Lundberg, platschef, och Kim Berg, projektchef.

– Det var en annan medarbetare som tyckte att vi skulle gå med. Det var en bra idé tyckte jag och diskuterade frågan med Martin och så skickade vi in, berättar Björn Lundquist.

Om takten med att byta korten inte ökar kommer det att bli kaos på byggarbetsplatserna den 22 januari nästa år tror medarbetarna på Cobab.

– Många byggen kommer att få problem. Men vi har koll på vilka här som har bytt, säger Björn Lundquist.

Risken för kaos på byggarbetsplatserna är en av anledningarna till att Jessica Löfström startade uppropet den 6 september. Men syftet med att få så många företag som möjligt att redan nu gå över till de nya Id06-korten är primärt att få bort svartarbete och kriminalitet från byggbranschen och göra det möjligt för företag att konkurrera på lika villkor.

–  Jag har jobbat i branschen i 20 år men jag har aldrig tidigare upplevt att svartarbetet har varit så här utbrett och att det styrs av så grovt kriminella. En av nycklarna till att komma åt detta är att veta vilka som faktiskt befinner sig på byggarbetsplatsen. Det är därför det är så bra att ni är med, säger Jessica Löfström till Cobabs medarbetare.

Jessica Löfström har lovat att bjuda de tio första företagen som gått med i kortuppropet på tårta och Cobab var först ut i hennes tårtturné. På kortuppropet.se kan man se vilka företag som redan har skrivit under uppropet och själv skriva på.

Läs mer om kortuppropet.

Nomi Melin Lundgren

Redaktör

nomi@byggindustrin.se

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.