Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Arbetsmiljö

Dålig märkning av handverktyg kan ge "vita fingrar"

Publicerad: 11 oktober 2013, 08:44

Slagborrar, vinkelslipar och andra maskiner som skakar kan ge skador som ”vita fingrar”. Ändå brister 30 procent av bruksanvisningarna när det gäller vibrationsvärden. Det visar en genomgång som Arbetsmiljöverket gjort.


– Vår undersökning visar på stora brister, trots att tillverkare och importörer har ett ansvar enligt lag att se till att korrekta vibrationsvärden finns med i bruksanvisningarna, säger Monica Torgrip, avdelningschef på Arbetsmiljöverket i ett pressmeddelande.

Enligt en arbetsmiljöundersökning från år 2011 utsattes tre procent av kvinnorna och femton procent av männen minst en fjärdedel av sin arbetstid för vibrationer från handverktyg. Bygg- och anläggningsarbetare, maskin- och motorreparatörer samt gjutare, svetsare och plåtslagare är särskilt exponerade. Följden kan bli kärlskador som ”vita fingrar”, muskel-, skelett-, nerv- och ledskador. Domningar, stickningar och sämre känsel och funktion i fingrar och händer är exempel på symptom.

Nu har Arbetsmiljöverket kontrollerat bruksanvisningar till handhållna vibrerande maskiner som slagborrmaskiner, vinkelslipar, sticksågar, grästrimmrar, häcksaxar och kedjesågar. Produkterna finns ute på marknaden och köps även av privatpersoner.

Totalt har 1 343 maskiner granskats. Urvalet gjordes bland maskiner där det finns särskilt stor risk för att människor skadar sig i sitt arbete. Trettio procent av de granskade maskinerna har brister i bruksanvisningarna, visar Arbetsmiljöverkets genomgång. I många fall finns det inga vibrationsvärden alls. Buller- och vibrationsvärden saknas också i de flesta fall på företagens webbplatser, fast dessa värden ska finnas med även i säljmaterial.

Kärlskador som ”vita fingrar”, muskel-, skelett-, nerv- och ledskador är exempel på vad som kan drabba de som arbetar med vibrerande maskiner, om arbetet inte sker på ett säkert sätt. Domningar, stickningar och sämre känsel och funktion i fingrar och händer är exempel på symptom.  En person som har ”vita fingrar” kan få problem inte bara i arbetet utan även på sin fritid vid fuktigt och kallt väder, stress och rökning.

Utan kunskaper om vibrationsvärdena för olika maskiner, är det svårare för arbetsgivaren att göra en riskbedömning, vilket ökar risken för skador i yrkeslivet.Nomi Melin Lundgren

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.