Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Måndag12.04.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Arbetsmiljö

Dammiga byggen ska inspekteras

Publicerad: 16 April 2008, 14:26

Lungsjukdomen Silikos, eller stendammslunga, är på väg tillbaka i Sverige. Nu ska arbetsmiljöverket inspektera byggena för att undvika fler fall av den dödliga sjukdomen.


Silikos är en obotlig sjukdom som orsakas av inandning av kvartshaltigt damm.

– Byggdamm innehåller ofta kvarts. Mätningar vid så kallade ROT-arbeten har visat på mycket höga värden av kvarts, och vår uppfattning är att det överlag har blivit dammigare på byggena de senaste tio åren, säger Jan Olof Norén, kemist vid Arbetsmiljöverket.

Under året planerar Arbetsmiljöverket att genomföra omkring 200 inspektioner av byggarbetsplatser för att se till att riskfyllda arbeten utförs på rätt sätt. I första hand ska byggen där det pågår om- och tillbyggnad samt renovering (ROT) samt vissa dammande arbeten vid nybyggnation inspekteras. Senare ska även anläggningsbranschen och andra andra branscher, till exempel sten- och betongvaruindustrin kontrolleras.

Att byggdammet är farligt beror på att betong innehåller kvartshaltigt grus eller krossmaterial. När man bearbetar betongen frigörs kvartspartiklar. De är de finaste partiklarna, som inte syns för blotta ögat, som är de farligaste.
–Andningsskydd är nödvändigt för att undvika att damm kommer ned i luftvägarna, säger Jan Olof Norén. Men det bästa skyddet är att utföra arbetet på ett sådant sätt att dammet tas om hand redan vid källan, med någon form av utsug på verktyget eller punktventilation.

Även andra som vistas i närheten av ett bygge där kvartsdamm förekommer riskerar att drabbas. Till exempel elektriker och snickare kan inandas det skadliga dammet om det sprids i lokalerna.

Nomi Melin Lundgren

Redaktör

nomi@byggindustrin.se

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.