Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Arbetsmiljö

Därför är nya ID06 bättre och säkrare

Publicerad: 29 oktober 2018, 07:31

Thor Jonsson, verksamhetområdeschef på ID06.

Hallå där Thor Jonsson, verksamhetsområdeschef på ID06.


Vad är det som är nytt med det nya ID06-kortet som kom den 20 oktober?
– Det nya systemet är mycket säkrare. ID06 har stärkt kraven avseende kontroll av identiteter och företag. Vi har också höjt säkerheten i själva kortet vilket sammanlagt ger hög tillitsnivå till ID06-systemet. När företaget lagt in en order för ID06-kort skickas e-post till den anställde som ska ha kortet. Den anställde får skapa ett konto, kontrollera att alla uppgifter som gäller kortet stämmer och signera med bank-ID. Saknas bank-ID går det bra att manuellt använda pass eller nationellt ID.

När börjar detta gälla?
– Sedan den 20 oktober 2018 går det att börja beställa de nya korten. Befintliga kort gäller till 20 juni 2019 om utgångsdatum är efter 20 juni 2019.

Vad vill ni åstadkomma med de nya korten?
– Säkerhet på arbetsplatsen genom att den enbart finnas en säkerställd identitet per kort och företag samt att korten skall vara säkra.

Vilka har varit de största bristerna med det gamla kortet?
– Låg kontrollnivå av identitet och företag samt att tekniken i nuvarande kortstandard är osäker.

Har ni testkört korten redan?
– Ja vi har testkört korten en längre tid och vet att de fungerar. I vissa fall kan det dock krävas uppgradering av mjukvara kopplat till applikationer.

Vilka är de vanligaste frågorna ni brukar få om det nya kortet?
– Tekniken i kortet. Vi har tagit bort en teknik i kortet för att höja säkerheten. Jag får också frågan om mobila kort och kan passa på att berätta att ID06 kommer med ett mobilt ID06-kort nu i höst.

Vilka är de vanligaste missförstånden kring nya kortet?

– Att befintlig utrustning inte skulle fungera. Merparten av den utrustning som finns idag fungerar ihop med det nya kortet. Det finns också ett stort intresse bland applikationsleverantörer att använda korten för mer än bara inpassering, det kan vara allt ifrån att öppna datorer till utlämning av varor. Nya ID06-kort medger att man får en säkerställd identitet kopplat till ett företag med hög tillitsnivå.

Johanna Åfreds

Reporter

johanna@byggindustrin.se

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.