Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Arbetsmiljö

De får arbetsmiljöpriset Håll Nollan 2020

Publicerad: 31 mars 2020, 12:00

Det är teamet på projektet Ångström, etapp 4, Uppsala universitet, som kammar hem utmärkelsen Håll Nollans arbetsmiljöpris 2020. "Det här teamet har på ett väldigt bra sätt visualiserat vad man menar med arbetsmiljö", säger Ulrika Dolietis, vd på Håll Nollan.


Varje enskild persons agerande gör skillnad – för säkerheten på byggarbetsplatsen och för trivsel och arbetsmiljö i allmänhet. Det har teamet som jobbat på projektet Ångström, etapp 4, Uppsala universitet, varit duktiga på att visualisera och göra tydligt för alla i projektet, enligt juryn för Håll Nollan.

Ulrika Deloites, vd för Håll Nollan.

Foto: Håll Nollan

Tydliga resultat

Och arbetsmiljöarbetet har gett ett tydligt resultat, vilket också är ett av de tre kriterierna för arbetsmiljöpriset. Projektet har inte haft några olyckor med frånvaro och man har även haft mycket goda resultat i den så kallade Prifloat-mätning som löpande gjorts i projektet. Prifoat mäter mjukare värden, bland annat trivsel och rimlig arbetsbelastning.

– Förutom de ”hårda”, som rutinerna för säkerhet, har teamet sett till att leva sina värdeord, som är närvaro, dialog och trivsel – allt i syfte att bygga en öppen och ödmjuk kultur vilket också är en förutsättning för en bra säkerhetskultur. De har tagit ett helhetsgrepp kring arbetsmiljön, inte bara de fysiska riskerna utan även de psykosociala, säger Ulrika Dolietis.

Förebygga risker

Det sätt som projektet har arbetat för att hantera risker är också en förebild, enligt Håll Nollans vd.

– Många risker kan “ritas” bort i ett tidigt skede. I projektet Ångström, etapp 4 har man arbetat i något man kallar projektstudio, ett forum där personer från produktion och projektering träffas för att tillsammans identifiera riskfyllda arbetsmoment och hitta lösningar som projektörerna sedan ritar in. På så sätt har man undvikit att alla problem hamnar i knät på produktionen.

Det är andra året som Håll Nollans arbetsmiljöpris delas ut. Priset har instiftats för att driva på arbetsmiljöarbetet inom branschen och lyfta fram dem som jobbar bra med frågan.

Samverkan premieras

– Ett annat av kriterierna för juryn är samverkan och transparens. Kanske är det inte någon slump att det vinnande projektet har drivits som samverkansentreprenad mellan entreprenören NCC och byggherren Akademiska hus. Det råder en prestigelöshet där man hjälper varandra och det verkar ha bidragit till den goda stämningen i projektet, säger Ulrika Dolietis. Vi vill att de som vinner ska inspirera andra att genom att berätta vad man gjort som gjorde skillnad. Detta teamet har verkligen visat att det finns mycket bra att dela med sig av, säger Ulrika Dolietis.

Utmärkelsen Håll Nollan går till arbetsteamet i projektet. Enligt planen ska vinnarna, samt de båda övriga finalisterna, få berätta om sitt arbetsmiljöarbete den 12 maj. I skrivandes stund är det dock ännu lite oklart om – och i så fall hur – det ska gå till.

– Eventuellt kan det blir via ett webbinarium, säger Ulrika Dolietis.

Om Nåll Nollan

■ Håll Nollan delas ut för andra året i rad. Syftet är att uppmärksamma arbetsteam och företag som jobbar bra med arbetsmiljö och säkerhet och driva på arbetsmiljöarebetet i branschen.
■ I år var 17 nominerade, varav tre utsågs till finalister.
■ Övriga finaliser var Strängbetongs arbetesmiljöarbete och Nya aktuvårdsbyggnaden vid Danderyds sjukhus.

Nomi Melin Lundgren

Redaktör

nomi@byggindustrin.se

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.