Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Arbetsmiljö

De slår först och frågar sen

Publicerad: 28 februari 2013, 14:59

Uppsägningen av Byggavtalet och ett varsel om stridsåtgärder mot 80 byggföretag med ett par hundra arbetsplatser i morse, 28 februari, beskrivs av Byggnads som att man ”med full kraft går in i avtalsrörelsen 2013.”


”Det är nu som priset på och villkoren för ditt arbete ska förhandlas fram” skriver förbundet till sina medlemmar. ”Därför är det viktigt att vi tillsammans sätter in all vår styrka för att uppnå de krav vi enats om”.

På arbetsgivarsidan är reaktionerna upprörda över att flera fack lägger omfattande varsel innan förhandlingar ens inletts. Först ut var Elektrikerförbundet som varslade motparten EIO för en månad sedan. Nu följer Byggnads Elektrikerna i spåren.

– Det här är tvärtemot vad de själva sagt om ordning och reda. Istället orsakar de kalabalik och förstör förhandlingarna, säger Ola Månsson, vd Sveriges Byggindustrier, BI.

Sveriges Byggindustrier konstaterar att Europas ekonomi är i kris och industrin kämpar med fler än 60 000 varsel. I detta läge går Byggnads ut i avsikt att försöka träffa det första avtalet i årets avtalsrörelse utan att ha vare sig erfarenhet eller lämplighet.

– De slår först och frågar sen. Dagen efter att vi varit överens om att fortsätta förhandla och vi har pratat om att förlänga avtalet så kommer de med ett varsel. De har inte bemött våra yrkanden i en enda del medan vi har bemött alla deras yrkanden, tagit dem på allvar och kommit med konstruktiva lösningar, säger Mats Åkerlind, vice vd och förhandlingschef.

– Byggnads är ett mansdominerat höglöneförbund med löner som överstiger övriga LO-förbund. De riskerar sysselsättningen i hela näringslivet och tar på sig ett jättelikt ansvar. Sveriges Byggindustrier har idag haft kontakt med medlingsinstitutet och konstaterar att det är den vägen förhandlingarna kommer att ta från och med nu.

Elektriska Installatörsorganisationen EIO:

– Detta ska ses mot bakgrund av det omfattande varsel som Elektrikerförbundet la mot elteknikföretagen i januari i år, i det fallet samma dag som parterna bytte krav och innan någon förhandling alls i sak hade påbörjats,säger Åsa Kjellberg Kahn, förhandlingschef på EIO.

– Byggnads varsel är tyvärr ytterligare ett exempel på hur facket börjat använda konflikt som ett inledande steg i förhandling, i stället för som en sista utväg. Detta är oansvarigt och undergräver kraftigt förtroendet för den svenska modellen, som bygger på att parterna så långt det är möjligt försöker hitta lösningar i samförstånd, säger Åsa Kjellberg Kahn.

”Byggnads har lagt ett varsel som både slår mot tredje man och som dessutom vittnar om bristande samhällsansvar. Flera samhällsviktiga infrastruktursatsningar som äldreboenden, sjukhus och vägbyggen kommer att stängas om konflikten bryter ut. Det skriver Trä- och Möbelföretagen i ett pressmeddelande.

TMF:s medlemsföretag är inte parter i Byggnads kollektivavtal eller i Byggnads kollektivavtalsförhandlingar och kan heller inte göra någonting för att påverka dem. Dessa företag har genom TMF:s kollektivavtal betalt för en fredsplikt som nu i verkligheten visat sig värdelös eftersom de likväl kan komma att drabbas mycket hårt av en konflikt på ett helt annat avtalsområde.

– Det är minst sagt stötande att Byggnads på detta sätt utnyttjar de internationellt sett oerhört generösa svenska konfliktreglerna, säger TMF:s vice vd och förhandlingschef, David Johnsson, i en kommentar.

Staffan Åkerlund

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.