Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag23.01.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Arbetsmiljö

”Det jag gått igenom önskar jag inte min värsta fiende”

Publicerad: 30 Augusti 2019, 04:28

Mattias Flodin är platschef på NCC för bygget av Bråvallagymnasiet. Han har kommit tillbaka efter en utmattnings­depression.

Foto: Johan Kindbom

Mattias Flodin stormtrivdes med att jobba som platschef i ett NCC-projekt och lyssnade inte på dem som varnade honom för att han kunde bli utbränd. Men när han plötsligt, som från ingenstans, drabbades av ångest blev han tvungen att ge de varnande vännerna rätt. "Det jag gått igenom önskar jag inte min värsta fiende," säger han


Mattias Flodin började sin bana i byggbranschen som snickare och fick efter hand arbetsledande positioner på NCC. 2011 fick han sitt första uppdrag som platschef i ett stort projekt i Linköping med en stor köplada. Han älskade uppdraget.

– När jag jobbar med ett projekt så bygger jag det i mitt huvud och lever med projektet dygnet runt. Jag hade alltid haft en hög arbetstakt och trivts med jobbet. Jag kände mig inte stressad, säger Mattias Flodin.

Men livet är inte bara jobbet. Mattias Flodin och hans fru hade nyligen adopterat ett barn, och planen var att hans fru skulle vara föräldraledig eftersom Mattias just fått det nya uppdraget. Men sonen blev extremt fäst vid Mattias och hade separationsångest så fort Mattias lämnade honom. Parallellt med detta hade Mattias en alkoholiserad pappa att ta hand om. Det blev att sitta sena kvällar och helger och jobba hemma efter middag och nattning.

– Jag kände ju att min fru inte tyckte det här var bra. Hon hörde på mina steg när jag kom hem om jag haft en tuff dag. Och vänner varnade henne – han kommer att bli utbränd. Hon sa att det inte var någon idé att varna mig, jag skulle aldrig lyssna – och det hade hon rätt i, säger Mattias Flodin.

Så blev det dags att göra prognos för projektet och Mattias jobbade 60–70 timmar i veckan.

– Vi blev klara, prognosen såg bra ut, vi skulle hålla både tidsplan och ekonomi. Vi åkte på minisemester, jag mådde bra och sov gott. På söndagen var jag laddad och tyckte det skulle bli kul att gå till jobbet. Men då började det kännas konstigt i kroppen.

Sov inte på nätterna

Mattias började vakna i ”vargtimmen” och känna ångest. Kroppen skakade och han kunde inte sova. Snart sov han inte alls på nätterna.

– Efter en vecka sa min fru: Nu söker vi hjälp. Då fattade jag att det inte var någon idé att göra motstånd.

Utmattningen var ett faktum. Mattias ångest hade även skapat en lätt depression. Han blev sjukskriven på heltid i tre och en halv månad, och arbetsgivaren stöttade honom i att ta del av de läkarbesök, den terapi och vad han önskade för att ta sig tillbaka på banan.

Vägen tillbaka har för Mattias mycket handlat om att skaffa kunskap om vad stress och utbrändhet är. Att förstå hur stressen ökar kortisolet i kroppen med många symtom som följd har varit en viktig del.

– Jag ville veta vad som hänt mig medicinskt, psykisk ohälsa blir annars lätt flummigt. Jag gick också till en beteendevetare och läste och lyssnade på personer som kan mycket om mental styrketräning, säger han.

Efter tre och en halv månad var Mattias redo att börja jobba igen. Först på deltid, men efter ett år på heltid.

Mattias Flodin har lärt sig att säga nej när han inte hinner.

Foto: Johan Kindbom

Att jobba efter utmattningen har gått bra, men han fick ett bakslag 2013. I samband med att han förlorade sin far och sedan var med om en traumatisk privat händelse fick han ”väggkänningar” igen.

– Men när jag sökte hjälp för detta insåg jag att det inte hade något med jobbet att göra, utan med det jag varit med om, säger han.

I samband med bakslaget förstod Mattias Flodin att han behövde medicinsk hjälp med att hantera livet. Han började äta SSRI-preparat, något läkarna inte hade tyckt behövdes förut.

– Det har hjälpt mig att bli den jag är igen, säger han.

Yoga, mindfulness och en livsstil med minimalt med alkohol är också något han lagt till i sin vardag efter utmattningen för att klara vardagen.

Att få utmattningssyndrom är en tuff och livsomvälvande resa, och Mattias vill berätta om sina erfarenheter för att andra inte ska råka ut för samma sak. Men samtidigt tror han att det han varit med om har gett något gott också. I hans nuvarande uppdrag som platschef för bygget av Bråvallagymnasiet, ett spännande projekt där man bygger om en industrifastighet till ett yrkesgymnasium, förvissar han sig om att säga nej om någon frågar honom om hjälp och han inte hinner.

– Ingen tjatar på mig heller, för de vet att det inte är lönt. Jag är också glad över att människor frågar mig om råd om stress och utmattning. Det är det viktigaste för mig – att se till att detta inte händer andra, säger Mattias Flodin.

Vill du veta mer?

I Byggindustrins juninummer 2019 finns mer matnyttigt om arbetsmiljö och hälsa:

■ Stressfaktorer på byggarbetsplatsen.
■ Vanligaste anledningarna till arbetsolyckor inom bygg.
■ Vanligaste anledningarna till arbetssjukdomar inom bygg.
■ Antalet olyckor inom branschen.
■ Kajsa Hessel: ”Alla måste vara med i säkerhetsarbetet."
■ Här använder Skanska och Riksbyggen vänskap som medel mot olyckor.

Du som är prenumerant hittar Byggindustrins majnummer här.

Vill du bli prenumerant? Tecka en prenumeration här.

Martina Strand Nyhlin, frilansjournalist, red@byggindustrin.se

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.