Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Arbetsmiljö

Diskbråck vanligt bland byggare

Publicerad: 15 februari 2012, 16:00

Risken för diskbråck är dubbelt så hög för vissa grupper av byggnadsarbetare som för andra yrkesgrupper.


Byggnadsarbetare behöver oftare söka sjukhusvård för diskbråck. Värst är det för golvläggare som drabbas dubbelt så ofta som tjänstemän och förmän inom byggindustrin.

För yrkesgrupperna rörmokare, murare och maskinförare är risken 50 procent större. Det framgår av en ny studie från Umeå universitet.

– Det unika med studien är att den bygger på uppgifter från så många byggnadsarbetare, 260 000 stycken. Så vi är säkra på resultaten, säger Jens Wahlström, ergonom och forskare på Arbets- och miljömedicin på Norrlands universitetssjukhus.

Den mycket smärtsamma åkomman diskbråck uppstår när en av de stötdämpande diskarna mellan ryggradens kotor buktar ut så att den klämmer på en nerv i ryggmärgskanalen. Orsaken är ofta tunga lyft, särskilt om de görs med kroppen böjd eller vriden. Det ökar belastningen på diskarna.

Om byggnadsarbetaren är lång eller överviktig ökar risken ytterligare, visar studien.

Yrkesgruppen elektriker har däremot ingen ökad risk för diskbråck, jämfört med en tjänsteman.

– Det kan bero på att de inte gör så många tunga lyft. Däremot riskerar de oftare problem med nacke och axlar, vilket kan bero på mycket arbete i takhöjd med uppsträckta armar, säger Jens Wahlström.

Det har gjorts mycket för att förbättra den fysiska arbetsmiljön inom byggindustrin, anser han. Ett exempel är att gipsskivornas bredd minskat från 120 till 90 centimeter, vilket minskat skivans vikt med 25 procent.

Men mer behöver göras för att minska risken för arbetsskador.

NÅGRA TIPS FÖR RYGGEN
Arbetsmoment som ger dåliga arbetsställningar bör förändras. Maskinella hjälpmedel kan användas så ofta det går. De anställda bör få upprepad information om att man inte ska lyfta tungt ensam, utan ta hjälp av en kollega. Och går det inte att eliminera ett tungt arbetsmoment bör arbetsgivaren skapa variation i arbetsuppgifterna, tipsar Jens Wahlström.

NICLAS KÖHLER - niclas@byggindustrin.com

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.