söndag5 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Arbetsmiljö

DO kritiserar ÅF:s satsning

Publicerad: 15 januari 2016, 09:58

Nyamko Sabuni, hållbarhetschef på ÅF, säger att de tagit intryck av det DO skriver. Foto: Elin Bennewitz

Diskrimineringsombudsmannen (DO) konstaterar att ÅF:s Ladies’ Month är diskriminerande. Ladies’ Month är en av ÅF:s satsningar för att få en jämnare könsfördelning bland sina anställda och innebär att de under en månad per år endast anställer kvinnor.

Ämnen i artikeln:

AfryDiskrimineringsombudsmannenarbetsmiljögendered landscapejämställdhetdiskrimineringbyggpolitikPolitik

Elin Bennewitz

elin@byggindustrin.se


I samband med ÅF:s Ladies’ Month i oktober 2015 fick Diskrimineringsombundsmannen flera anmälningar från allmänheten. Det var andra gången ÅF genomförde Ladies’ Month. Första gången var september 2014.

– Vi öppnade ett tillsynsärende som en reaktion på anmälningarna. Ärendet är nu avslutat och vi kommer inte att gå vidare med anmälningarna, berättar Clas Lundstedt, pressansvarig på DO.

DO skriver i sitt beslut att ÅF:s förfarande strider mot diskrimineringslagen. Men det är i första hand marknadsföringen av satsningen, inte satsningen i sig, som DO kritiserar.

Läs mer om Ladies’ Month.

ÅF:s initiativ att uppmuntra kvinnliga skönanden är både tillåtet och påbjudet enligt DO. Men DO anser att ÅF:s marknadsföring gett intrycket att kvinnor automatiskt och ovillkorligt får företräde framför män under Ladies’ Month, och det är inte okej. Den typen av marknadsföring ska ÅF avstå ifrån i framöver, uppmanar DO.

– Vi har tagit intryck av det DO skriver. Vi har ännu inte presenterat vilka satsningar vi ska genomföra i år, men om vi fortsätter med Ladies’ Month så kommer vi att anpassa oss efter det, säger Nyamko Sabuni, hållbarhetschef på ÅF.

DO konstaterar att det inte finns någon identifierbar man som lidit skada av satsningen. Inga män med rätt kompetens som sökt jobb i samband med Ladies’ Month har nekats anställning på ÅF. I stället har de fått skriva anställningskontrakt månaden före eller månaden efter.

– Vi är beroende av kompetens. Vi tackar inte nej till starka kandidater. Och alla vi anställer uppfyller våra högt ställda krav på kompetens, säger Nyamko Sabuni.

Relaterade artiklar

Nu anställer ÅF bara kvinnor

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev