torsdag8 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Arbetsmiljö

Dödsolyckorna i bygg kvar på hög nivå: ”En hel del kvar att jobba med”

Publicerad: 9 juni 2022, 12:02

Bygg har fortfarande en hel del kvar att jobba med, konstaterar Ann Ponton Klevestedt, enhetschef statistik och analys på Arbetsmiljöverket. Foto: Byggindustrin

Arbetsmiljöverket är klar med sin arbetsskaderapport för 2021. Inga avgörande förbättringar syns inom svensk byggbransch.

Ämnen i artikeln:

Arbetsmiljöverketarbetsmiljödödsolyckadödsolyckor


10 personer förolyckades på sina jobb inom byggverksamhet förra året. Det är lika många som under 2020 och 2019. Visserligen är det aningen bättre än det svarta året 2018, då 12 personer inom byggverksamhet dog. Samtidigt låg antalet döda under 10 stycken för de allra flesta år mellan 2012 och 2018. 

Läs även Byggindustrins granskning: 95 döda på svenska byggen – stor kartläggning av alla olyckor 

Totalt för 2021 så inträffade 39 arbetsolyckor med dödlig utgång inom alla branscher i Sverige. Av dem skedde alltså en fjärdedel inom bygg. Utländska arbetare som förolyckades i Sverige finns inte med i den statistiken då den uppgiften finns i deras hemlands företagsregister.  

– Bygg har fortfarande en hel del kvar att jobba med, konstaterar Ann Ponton Klevestedt, enhetschef statistik och analys på Arbetsmiljöverket.

Läs även: Det här vet vi om dödsolyckor 

Ny rapport

Myndigheten presenterade under torsdagen sin rapport över alla arbetsskador 2021 för samtliga branscher. Den ger en bild av antalet anmälda arbetsolyckor med sjukfrånvaro och anmälda arbetssjukdomar och bygger på anmälda arbetsskador till Försäkringskassan under 2021. En tydlig trend sammantaget alla branscher var att antalet arbetsolyckor med sjukfrånvaro bland arbetstagare och egenföretagare ökade med cirka 7 400 anmälningar (23 procent) jämfört med 2020. Antalet anmälda arbetssjukdomar ökade med cirka 9 700 anmälningar (48 procent) jämfört med 2020. 

– Orsakerna till de stora ökningarna kopplas till stor del till pandemin i och med att anmälningarna som rör covid-19 har ökat mycket kraftigt.

Läs även: Begravd under lera – Thomas dog på jobbet 

Det gäller både sjukfrånvaro av personer smittade med covid, men även de som tvingats sjukskriva sig efter biverkningar av vaccinering. Generellt för alla branscher är även att det fortsatt är de unga männen som har högst antal anmälda arbetsolyckor med sjukfrånvaro per 1 000 sysselsatta. De har över tid legat på en betydligt högre nivå jämfört med övriga åldersgrupper, konstaterar Arbetsmiljöverket. 

Fordon farligast

Den allra farligaste branschgruppen var dock inte bygg, utan gruppen som jobbar med transport och magasinering, som hade flest anmälningar per 1 000 sysselsatta bland både kvinnor och män. Totalt för män inom alla branscher är det kategorin ”Förlorad kontroll” som över tid har haft flest antal anmälningar av arbetsolyckor med sjukfrånvaro. Det kan handla både om exempelvis förlorad kontroll av fordon eller över handverktyg. Fallolyckor har över tid varit den näst vanligaste orsaken och det har inte förändrats så mycket mellan olika år.

Läs även: Dödsolyckor leder sällan till dom– svårt hitta ansvariga 

Den allra vanligaste orsaken till arbetsolyckor med dödlig utgång i arbetet under åren 2012–2021 har för alla branscherna varit förlorad kontroll över fordon eller andra transportmedel. 163 stycken, eller 42 procent, av de totalt 385 arbetsolyckorna med dödlig utgång den perioden berodde på detta, enligt Arbetsmiljöverket.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev