tisdag26 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Arbetsmiljö

Dyrare att bryta mot arbetsmiljölagen

Publicerad: 12 september 2013, 09:28

Det ska bli dyrare att bryta mot arbetsmiljölagen. Arbetsmiljöverket har på regeringens uppdrag tagit fram nya sanktionsavgifter. Förslaget ska nu ut på remiss. Den 1 juli 2014 börjar de nya reglerna att gälla.

Ämnen i artikeln:

arbetsmiljö

Endast 2 procent av anmälda arbetsmiljöbrott leder till fällande domar.

Regeringens intention med det nya sanktionssystemet är att det ska bli enklare och mer effektivt än dagens system och att arbetsmiljöbrott ska förebyggas. Om någon skadas i arbetet är det fortfarande straff som gäller.

Arbetsmiljöverket föreslår nu fyra risknivåer kopplade till sanktionsavgifter. Risknivå fyra är ”gravast” och innehåller till exempel risker med fara för livet. Enligt förslaget ska sanktionsavgiften variera beroende på vilken risknivå överträdelsen hamnar i. Den ska också vara differentierad beroende på företags storlek.

Minimiavgift för överträdelser i risknivå fyra är exempelvis 100 000 kronor för de minsta företagen och en miljon kronor för de största. Företagets storlek beräknas utifrån antalet sysselsatta.

Nu ska förslaget ut på remiss. Senast den 9 december ska svaren ha kommit in och lagändringen träder i kraft den 1 juli 2014.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev