Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Arbetsmiljö

Elektrikerstrejken drabbar Skanska - igen

Publicerad: 6 mars 2008, 13:43


AV TOMAS ÄNGSHAMMAR

Svenska Elektrikerförbundet, SEF, utökar sitt strejkvarsel på kraftverksområdet med ett sympativarsel riktat mot elinstallatörer som arbetar påbyggen där Skanska finns representerade, samt alla elinstallationsarbeten på industri- och kontorsbyggen i Gällivare kommun.

Det primära varslet bryter ut på  onsdagsmorgonen, om ingen överenskommelse nåtts innan dess. Det omfattar övertidsblockad på hela EFA-området samt strejk för arbeten i industrin, på bredbandsutbyggnad och kraftverksbyggen. Förhandlingar pågår i skrivande stund, tisdag förmiddag.

Parterna, SEF och Energiföretagens Arbetsgivareförening EFA, är oense om villkoren för de inrangeringsförhandlingar för nya medlemsföretag som LO och svenskt Näringsliv tidigare kommit överens om. SEF strejkade så sent som i januari i år över samma fråga. Då avbröts strejken efter endast ett par dagar sedan parterna accepterat en interimistisk lösning och överlät frågeställningen till centralorganisationerna LO och Svenskt Näringsliv (SN). I augusti presenterade dessa en överenskommelse som går ut på att inrangeringsförhandlingar ska ske under fredsplikt.

SEF vägrar nu att godta den lösningen utan kräver att få behålla den rätt till stridsåtgärder som den interimistiska överenskommelsen gav dem. Björn Tibell, vd för EFA, efterlyser nu agerande från LOs sida.

- LO har en mission att fylla när det gäller att få sina medlemmar att rätta in sig i ledet. De måste ta elektrikerna i håret, för att tala klartext.

SEF har en helt annan uppfattning om vad som hänt. Förbundsordförande Stig Larsson skriver i en kommentar att förbundet två gånger varit överens med EFA men att motparten backat båda gångerna sedan SN och Teknikarbetsgivarna blandat sig i förhandlingarna. Han skriver att "EFA och Svenskt Näringsliv äventyrar den svenska modellen."

Svenskt Näringslivs vd Urban Bäckström anser att det är SEF som genom sitt agerande underminerar systemet med kollektivavtal och han efterlyser inskränkningar i rätten till sympatiåtgärder.

- Om det inte sker en ändring i konfliktreglerna finns det inte något värde med att ingå kollektivavtal eftersom kollektivavtalets fredsplikt i verkligheten är innehållslös.

Även vid elektrikerstrejken våren 2004 drabbades Skanska av riktade stridsåtgärder. Stig Larsson, vad har ni emot Skanska?

- Måste man ha något emot den man tar ut i konflikt? Det är ett stort företag med många entreprenader.

Skanska Sveriges informationsdirektör Agneta Ljunggren tycker att åtgärden är mycket märklig.

- Det känns orimligt att rikta åtgärder mot ett enskilt företag som inte är part i konflikten och som inte har möjlighet att påverka förhandlingarna, eller ens förhandlingsviljan.

Redaktionen

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.