Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Arbetsmiljö

Ellevio vinner Håll Nollans pris

Publicerad: 25 mars 2021, 11:54

Ellevios säkerhetsprogram Säker arbetsplats och teamet bakom det utses till vinnare av 2021 års arbetsmiljöpris. Foto: Unn Tiba

”Jag och juryn är imponerade av hur Ellevio är den engagerade beställare som Håll Nollan vill att alla beställare ska vara”, säger Ulrika Dolietis, vd för Håll Nollan.

Ämnen i artikeln:

Håll Nollanarbetsmiljö


Det var jublande glada medarbetare på Ellevio som tog emot beskedet om att de är vinnare av Håll Nollans arbetsmiljöpris 2021.

– Fantastiskt kul, ett stort grattis till hela teamet och alla våra entreprenörer som vi samarbetar med. Det är verkligen hårt och enträget arbete som belönas, säger Ellevios vd Johan Lindehag.

Läs även: Håll Nollan får norsk motsvarighet 

Arbetet som belönas beskrivs ha startat efter en tragisk dödsolycka 2016 hos Ellevio. Då sjösatte de ett omfattande säkerhetsprogram, både för att vända den negativa olyckstrenden men också för att som beställare ta möjligheten att visa omtanke om all personal på arbetsplatserna, både egna anställda och entreprenörer. Programmet startade 2017 och löpte under fyra år. En tvärfunktionell arbetsgrupp tillsattes, där alla arbetade mot samma mål med stöd från ledningsgruppen och styrelsen.

– Mycket har handlat om att förändra beteenden, skapa samverkan inom Ellevio samt med våra partners och att även stötta entreprenörerna i att jobba med beteendebaserad säkerhet i sin organisation, förklarar Jasmina Insanic, EHS-specialist på Ellevio.

Marie Nygren Bonnier, hållbarhetschef på Ellevio är också nöjd:

– Genom ett ordentligt förarbete, starkt stöd från styrelse och ledning, ett tvärfunktionellt team med en tydlig vision och handlingsplan och med mycket tålamod har de allvarliga olyckorna kontinuerligt minskat fram till idag, säger Marie Nygren Bonnier.

Läs även: SL vinner säkerhetspriset Håll Nollan 2019 

Att arbeta strategiskt, ha ett mixat team med såväl specialister och chefer från verksamheten i kombination med uppföljning från ledningen, är något som Ulrika Dolietis, vd Håll Nollan, anser att fler än Ellevio skulle kunna använda sig av. 

– De har även genomfört en säkerhetsvecka där entreprenörer deltagit, delat ut arbetsmiljöpris till bästa entreprenör, utvecklat säkra arbetssätt för högriskarbeten tillsammans med entreprenörerna samt haft representant på plats som säkrar arbetsberedningar/riskbedömning innan entreprenören startat sitt arbete, säger Ulrika Dolietis om Ellevios goda arbete.

Håll Nollans arbetsmiljöpris riktar sig till alla aktörer som är delaktiga i en byggprocess, och i år var det hela 22 stycken nomineringar. Tre av dem utsågs till finalister.

 

Juryns motivering:

”Ett ägarskap från högsta ledningen i kombination med ett noga utvalt team visar att det går att göra skillnad genom att arbeta strategiskt med arbetsmiljöarbetet från upphandling till produktion.”

Juryn till Håll Nållans pris:

Anna Denell, hållbarhetschef, Vasakronan

Anders Erlandsson, operativ chef, Skanska Sverige *

Catharina Elmsäter-Svärd, vd, Byggföretagen *

Fredrik Hemborg, Sverigechef Bonava

Ola Månsson, vd, Installatörsföretagen

Roger Linnér, produktionschef, Peab *

Tommy Lenberg, vd, Byggherrarna

Ali Sadeghi, programdirektör Nya Stambanor, Trafikverket

Claes Magnusson, vd, Skolfastigheter Stockholm

Mattias Johansson, vd, Bravida

*) deltog inte i omröstningen

 

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev