Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Arbetsmiljö

Elstrejken bröt ut - men sympatiåtgärderna skjuts upp

Publicerad: 6 mars 2008, 13:43


AV TOMAS ÄNGSHAMMAR

Konflikten mellan Svenska Elektrikerförbundet (SEF) och Energiföretagens Arbetsgivareföreing (EFA) bröt ut klockan fem i morse. Detta sedan SEF vid 19-tiden i går kväll förkastat medlarnas slutbud. Det var det andra medlarbudet som SEF förkastat den gångna veckan medan EFA accepterat båda buden.

De omfattande sympativarslen har däremot skjutits upp till den 27 december sedan Elektriska Installatörsorganisationen (EIO) stämt SEF i Arbetsdomstolen. EIO vill att AD prövar om stridsåtgärderna är lagliga.

Kärnpunkten i konflikten mellan SEF och EFA är att organisationerna är oense om hur man ska tolka den överenskommelse som LO och Svenskt Näringsliv tidigare i höstas träffade angående utländska företag som vill bli medlemmar i arbetsgivarorganisationen. SEF strejkade på detta avtalsområde så sent som i januari i år och de anser att de då kämpade sig till rätten att förhandla utan fredsplikt med nya medlemsföretag. EFA anser däremot att den överenskommelsen bara var interimistisk i väntan på LOs och Svenskt Näringslivs överenskommelse, som slår fast att fredsplikt gäller.

Redaktionen

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.